Készült: 2020.09.19.14:13:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2017.06.23.), 74. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hét esztendő gazdaságpolitikai intézkedései kétségkívül éreztetik már a kedvező hatásukat, 2013-ban hazánk kikerült az akkor már egy évtizede zajló túlzottdeficit-eljárás alól, és ennek köszönhetően az államháztartási hiány rendre a GDP 3 százaléka alatt teljesül, a GDP-arányos államadósság pedig folyamatosan csökken.

2016-ban már mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő ismét befektetésre ajánlotta, befektetési kategóriába emelte a szuverén magyar államadósságot, így Magyarország visszanyerte önrendelkezését a nemzetközi pénzügyi környezetben. Mindez lehetővé tette azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amely a magyar emberek, a családok boldogulását, a vállalkozások erősödését és a hazai gazdaság növekedését szolgálják. A magyar gazdaság mára egy kiegyensúlyozott és a korábbinál gyorsabb növekedési pályára állt, a gazdaságpolitika előtt álló kihívások központi eleme pedig átkerült a munkaerőkérdésre.

A további erősödéshez szükség van a termelékenység és a versenyképesség együttes fokozására, amivel együtt kell járjon a bérek fokozatos emelkedése is. A kormány ennek érdekében is tett már figyelemre méltó lépéseket. A vállalkozások terheinek a 6 éves béremelési és járulékcsökkentési megállapodásban vállalt jelentős csökkentése jótékony hatást gyakorolhat a versenyképességre, ösztönzi a vállalati beruházásokat, illetve lehetővé teszi a magasabb termelékenységű munkaerő bérének növelését úgy, hogy a vállalati jövedelmezőség ne romoljon eközben.

A gazdaság további erősödése a vállalkozások innovációs képességének fejlesztésétől függ. A vállalati innovációt segítheti a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködések ösztönzése, de az adópolitika területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek. A hazai innováció erősödését segíthetik a digitális fejlesztések, a megfelelő képzési rendszer, a mobil munkaerő, illetve az ország arra irányuló képessége, hogy nagy brandeket vonzzon hazánkba, sőt akár új hazai brandek létrejöttét segítse elő.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, hogy ön szerint milyen mértékben javult hazánk versenyképessége; a termelékenység és az innováció területén mennyiben sikerült érdemi előrelépéseket elérni; továbbá milyen lépések megtételét tartja szükségesnek az ország versenyképességének további javulása érdekében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai