Készült: 2020.07.12.15:44:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 107. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amint azt ön jól tudja, a pénzforgalomról és a bankhitelről szóló rendelet előírja, hogy a belföldi jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok kötelesek pénzeszközeiket bankszámlán tartani, pénzforgalmukat bankszámlán lebonyolítani. Kivételt jelentenek a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök.

A jelenlegi szabályozás mögött meghúzódó jogalkotói szándék nyilvánvaló. A pénzeszközök bankszámlán való nyilvántartása elsősorban az ügyleti biztonságot, a követelések kiegyenlítésének biztonságát hivatott segíteni. Emellett így biztosítható, hogy a gazdasági társaság tranzakciói nyomon követhetők, illetve ha kell, visszakereshetők, ellenőrizhetők legyenek. A bankszámlanyitási kötelezettséget előíró jogszabályhely módosítására ezen okok miatt a közeljövőben nem látunk módot, mivel az a gazdasági élet átláthatóságát veszélyeztetné. Az átláthatóság pedig különös jelentőséget kap napjainkban, hiszen a terrorizmus pénzügyi támogatása, illetve a pénzmosás elleni küzdelem előtérbe került.

Különös figyelmet és óvatosságot kell tanúsítanunk a gazdasági élet egyéb, de a pénzmosással esetleg összefüggő területeivel kapcsolatban is. Ez azt jelenti, hogy törekednünk kell a minél szélesebb körre kiterjedő transzparencia megteremtésére. Emellett a bankszámlákon keresztül lebonyolított készpénzkímélő forgalom, bár valóban költséggel jár, megkíméli a vállalkozókat a készpénztartással együtt járó, korántsem csekély biztonsági és pénzkezelési kiadásoktól is. Jelenleg 34 kereskedelmi bank és közel 180 takarékszövetkezet kínál számlavezetési szolgáltatást a vállalkozóknak.

Tisztelt Képviselő Úr! A díjtételek meghatározása adminisztratív beavatkozás lenne az állam részéről, ezért a jogállamiság keretei között ez sajnos nem lehetséges.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Szórvány taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai