Készült: 2020.07.07.20:34:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 277. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném leszögezni azt, hogy az árvízkárosultak tekintetében a kormány, úgy gondolom, nagy körültekintéssel és együttérzéssel intézte és intézi a mai napig is a helyreállítással és a kártérítéssel kapcsolatos ügyeket. Tehát szeretném azt jelezni, hogy az adott kérdés megítélése sem pénzkérdés, sem adóbevétel kérdése nem lehet. Bizonyítja ezt az, hogy a kormányzat mintegy 25 milliárd forintot költött az árvízkárok helyreállítására. Tehát hangsúlyozom, nem pénz és nem adóbevétel kérdése.

Sajnos ezt a kérdést a hatályban lévő törvények és jogszabályok szerint kell megvizsgálni. A vizsgálat eredménye az, hogy ma Magyarországon senkinek nincs joga az áfatörvény alapján méltányosságot gyakorolnia. Még ebben az esetben sincs, amikor az esetleges áfaellenértéket a károsultak javára lehetne visszaadni. A jelenlegi formában, amelyet önök választottak, nem igényelhető vissza az áfa, méltányossági gyakorlata nincs.

Azonban két esetben az áfát meg lehetne takarítani. Abban az esetben, ha jótékony szervezet adná a károsultaknak ezeket a bútorokat egyrészt, másrészt pedig, hogyha adóalany adja, tehát maga az, aki kereskedik vele vagy gyártja, az pedig jogosult az áfalevonásra, viszont neki természetben kell juttatnia a károsultak részére ezt az értéket. Ebben a két esetben megtakarítható az áfa rendszere. Nem tudom, hogy ez az ügy jelenleg milyen szakaszban van, hogy ebbe az irányba terelhető-e.

Azonban mindenképpen érdekes a képviselő úr azon kérdése és azon el lehet közösen gondolkodni, hogy az áfatörvénynek ilyen irányú módosítása szükséges-e, hiszen azt gondolom, hogy az ön által felvetett kérdés teljesen jogos, hiszen a meglévő adományt mindenképpen szükséges lenne visszaadni a károsultak javára.

Még egy mondat: ha a károsultak megkapták volna ezt készpénzben, sajnos akkor nekik is meg kellett volna fizetniük az áfát. Tehát ebben a rendszerben ez nem valósítható meg.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai