Készült: 2020.07.12.15:27:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 247. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdése kétirányú. Az egyik arra vonatkozik, hogy vizsgálja-e a kormány egy-egy állami garanciavállalás szükségességét és annak hatékonyságát.

A kormány általában is és egy-egy kérelem kapcsán is vizsgálja a megvalósítandó beruházások célját. Mind a címzett és céltámogatások, mind a kormánygaranciák esetén birtokába kerülnek költség-eredmény adatok, amelyek alapján összehasonlíthatóak az adott beruházások. Csak és kifejezetten a lakosság széles körét érintő, elsősorban is az infrastrukturális beruházásokat kedvezményezi. Ezért vállalt a jelenlegi kormány a fővárosi szennyvíztisztítás javítása érdekében garanciát a Világbankkal szemben 27,6 millió euró erejéig.

Az 1-es villamos pályájának meghosszabbítása kapcsán viszont nemleges kormánydöntés született a garanciavállalásról. A Környezetvédelmi Minisztérium előzetesen vizsgálta a projekt jellemző adatait és azok ismeretében került sor e döntésre.

A beruházások célján túlmenően a kormány elemzi a kérelmező önkormányzat sajátforrás-szükségletének meglétét is, valamint azt, hogy képes-e viszontgaranciát nyújtani.

A kérdés másik oldala az így támogatott beruházás hatékony voltára utal. A kormánynak sem általában az önkormányzatok gazdálkodása, sem a kormánygaranciával támogatott beruházások megvalósulása során nincs módja hatékonysági vizsgálatot tartani. Erre kizárólagosan és utólag az Állami Számvevőszék hivatott. Így ennek az Országgyűlésnek alárendelt szervezetnek van törvényes lehetősége a fővárosi beruházások célszerűségét, szabályszerűségét, hatékonyságát ellenőrizni.

Tisztelettel kérem képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai