Készült: 2020.07.16.15:28:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap (2001.12.18.), 18. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:00


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Karácsony ünnepe a család, a béke, a megbékélés csendes ünnepe. Csak karácsonykor egy polgári gondolkodású ember nem politizál. (Moraj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) Számvetést, leltárt minden bizonnyal készít - kell készítenie -, át kell gondolnia, mi az, amit tett az elmúlt évben vagy az elmúlt években, és meg kell határoznia, melyek azok a feladatok és célok, amelyek előtte állnak. Ezt minden politikusnak meg kell tennie, kormányzóknak és ellenzékieknek is. Engedjék meg, hogy ehhez mondjak néhány gondolatot!

Át kell gondolni, mi az, amit tettünk, mi az, amit mondtunk, és mi az, amit döntöttünk. Szembesíteni, azonosítani kell magunkat ezekkel a gondolatokkal.

Mit tettünk? Én azt gondolom, amikor az ellenzéki képviselőtársaim döntési pozícióban és helyzetben voltak, akkor nem tettek jót a nyugdíjasokkal; nem tettek jót, mert lerontották a nyugdíjak értékét. Mit tettünk mi? Mi azt tettük, hogy ebben a négyéves ciklusban 16 százalékkal emeltük a nyugdíjak reálértékét; amit önök elvettek, azt mi a nyugdíjasoknak visszaadtuk. Önök egyetlen alkalommal nem tették azt, hogy eszükbe jutott volna, hogy karácsonykor anyagi javakat juttatnak a nyugdíjasoknak.

Nagy kérdés az, hogy miért éppen most jut az ellenzéki képviselőcsoport eszébe, hogy ilyen javaslatot tegyen. (Zaj, moraj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) Mit tettek önök? Adtak egy törvényt a nyugdíjasoknak, amelyben felelőtlen ígéretet tettek arra, hogy majdan az elmaradt nyugdíjaikat majd egyszer rendezzük. Ez egy felelőtlen ígéret volt, s nem vette figyelembe az ország gazdasági helyzetét sem. (Zaj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Mit teszünk mi? Egyet ígérhetek önöknek: mi olyan döntést nem hoztunk, és nem is fogunk hozni már, amely a következő évek költségvetését kiszámíthatatlan összegekkel és felelőtlen gazdaságpolitikai döntésekkel fogja terhelni.

Mit mondtak tisztelt képviselőtársaim az elmúlt három évben? Az elmúlt években nem jutott önöknek eszükbe, hogy karácsonyra külön juttatásban részesítsék a nyugdíjasokat vagy a családokat. Azt gondolom, nem következetes az álláspont. Most, 2001 decemberében mindenki tudja, hogy ez a javaslat miért született meg. (Zaj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Azt gondolom, át kell gondolni azt is, mi az, amit önök nem támogattak, és a kormánykoalíció döntött kérdésekben. Önök nem támogatták a családi adókedvezmény bevezetését, amely ma már több mint 1 millió családnak jelent többletjuttatást; nem támogatták a 2001-2002. évi költségvetésnél az inflációt meghaladó nyugdíjemeléseket; ez év novemberében nem támogatták a zárszámadási törvény elfogadásával a júniusi 3,5 százalékos nyugdíjemelést és az 1,7 százalékos nyugdíjemelést. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a javaslat nem szól másról, mint a politikáról. A Magyar Szocialista Párt szeretné a karácsonyi ünnepekbe bevinni a politikát. Mi, polgárian gondolkodó emberek azt gondoljuk, hogy a kampány és a karácsony nem összeegyeztethető fogalmak, azok taszítják egymást.

Engedjék meg, hogy kívánjak önöknek politikamentes, békés karácsonyi ünnepeket, ellenzékieknek, kormánypártiaknak egyaránt!

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai