Készült: 2020.07.06.11:37:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.), 271. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  271  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Pontosítással kell kezdenem, mert az ön állításával szemben a kormány semmilyen garanciát nem vállalt a millenniumi városközpont kulturális tömb megvalósításához. (Bauer Tamás: Az újságban mi van?) A zárszámadási törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmaznak egy ilyen kezdeményezést, amiről nemsokára szavazni fog az Országgyűlés, hogy elfogadja ezt a kezdeményezést vagy nem fogadja el. (Bauer Tamás: A kormány támogatja, nem?)

A második dolog, hogy nem tartom szerencsés dolognak környezetvédelmi beruházásokat és kulturális beruházásokat összehasonlítani. (Bauer Tamás: Azt elhiszem, hogy nem tartja szerencsésnek! - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ne szólj már közbe!) Különösen ilyen tekintetben nem. Azért nem tartom szerencsésnek, mert míg például ennél a kulturális beruházásnál jelentős magántőkék kerülnek bevonásra a beruházáshoz, s ennek a megfizetése több mint tíz évig, tizenhárom évig fog majd tartani, emellett három év múlva már az ország lakossága, Budapest lakossága ezt a kulturális tömböt használatba veszi, és tudja majd élvezni annak előnyeit. Ehelyett, mondjuk, a környezetvédelmi beruházások tekintetében jelentős források vehetők igénybe az ISPA-ból vagy a csatlakozás után a strukturális és kohéziós alapokból.

Egyébként más tekintetben sem valós az állítása, hiszen a kormány a fővárosnak erre a beruházásra a Világbanktól felvett kölcsöneihez már adott állami garanciát. (Bauer Tamás: Nem adott.) Azontúl a fővárosi hulladékhasznosító mű esetében az Európai Beruházási Bank eleve kedvező feltételekkel nyújtott a fővárosnak hitelt, és ehhez nem volt szükséges kormánygarancia sem. (Bauer Tamás közbeszól.) Szeretném elmondani továbbra is azt, hogy a kormányzat az érintett beruházást a környezetvédelmi alap célelőirányzatból 2,7 milliárd vissza nem térítendő és 1,8 milliárd kamatmentes kölcsönben kívánja részesíteni.

Végül egy megjegyzés: szeretném elmondani képviselő asszonynak, hogy ez a beruházás úgy fog megvalósulni, hogy a parlament szavaz róla, nem úgy, mint az önök idejében: az akkori pénzügyminiszter, ma már az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje 160 milliárdos beruházást úgy írt alá a főváros javára, hogy az - mint utólag kiderült - törvénytelen volt. Ezt az embert úgy hívják, hogy Medgyessy Péter. (Sic!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  271  Következő    Ülésnap adatai