Készült: 2020.11.24.21:41:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

138. ülésnap (2020.06.10.), 78. felszólalás
Felszólaló Gelencsér Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 12:12


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bennünket néző vagy hallgató választópolgárok bizonyára elbizonytalanodnak abban, hogy kinek van igaza. Az egyik oldalon átláthatóságot hallanak, a másik oldalon államtitkár úrtól annak pont az ellenkezőjét. (Sic!) Az egyik oldalon az önkormányzatok  hogy is mondják önök?  kifosztását, a másik oldalon gigantikus önkormányzati fejlesztéseket. Nehéz választópolgári szemszögből eligazodni abban, ami itt, ebben a Házban elhangzik. De mindenki teszi a dolgát, lelke rajta annak, aki félre akarja vezetni a választókat.Én tényeket szeretnék mondani egy választókerületi szemszögből egy speciális állami programon keresztül, amit „Modern városok” programnak hívnak, és akkor mindenki eldöntheti, hogy most akkor az önkormányzatokat sanyargatja ez a kormány vagy segíti. Kaposvár megyei jogú város „Modern városok” programját szeretném önöknek nagyon röviden vázlatosan bemutatni, és akkor a bennünket nézők is és talán még az ellenzéki oldalon ülők is néhányan felkapják a fejüket, hogy akkor most mégsem sanyargatásról van szó, hanem, mint ahogy Kaposvár esetében, az évszázad fejlesztési programjáról.

Szóval, tisztelt képviselőtársaim, jó döntés volt, hogy itt a Házban mi támogattuk a kormányt abban, hogy elindította a „Modern városok” programot. Beszámolni, tájékoztatni, talán egy kicsit rovancsot készíteni szeretnék, és egyúttal lobbizni is a program folytatása mellett. Az első és legnagyobb beruházás arra mifelénk a 67. számú főút kétszer kétsávos megépítése, aminek az első üteme, a forgalomba helyezése meg is történt. Jöjjenek arra, nézzék meg, jó rajta utazni. 33 kilométerről beszélünk, ami 96 milliárd forintba került, de éppen építési engedély áll már rendelkezésre, és kiviteli tervek is elkészültek a folytatásra, az úgynevezett második és harmadik ütemre, amikor is a Kaposfüredet elkerülő és a Látrányt elkerülő szakasz is elkészülhet, így a három ütem hossza 46 kilométer, és a bekerülési összege pedig 135 milliárd forint lesz. Ez nyilvánvalóan növeli a közlekedés biztonságát, segíti az út menti önkormányzatokat, segíti a megye összes önkormányzatát, csökkenti a meglévő közutak forgalmát, csökkenti a negatív környezeti hatásokat, növeli a versenyképességét a térségnek, javul a mobilitás, értelemszerűen nő a foglalkoztatás, tehát bővül a foglalkoztatás is.

Intermodális közlekedési csomópontot épít Kaposvár 16,1 milliárd forintból. A kivitelezés zajlik, most a tervezett ütemben halad.

(17.40)

Valamikor szeptember végén tudjuk műszakilag is az átadás-átvételt megcsinálni.

Hozadéka: a közutak terheltségének csökkentése, a balesetek számának csökkentése, a tömegközlekedés jobb kihasználtsága, a tömegközlekedési cégek gazdaságosabbá tétele, a fejlesztés javítja a gyalogos és közúti közlekedés biztonságát, és környezetvédelmi szempontból is javulnak a város mutatói, tekintettel a zaj- és levegőszennyezettség csökkentésére, nem beszélve arról, hogy a projekt keretében parkolók is épülnek. Helyiautóbusz-telep került kialakításra több mint 5 milliárd forint összegben, ennek az átadása tavaly augusztus 15-én egyébként meg is történt. A telephelyen elhelyezésre kerülő buszoknak telephelyen belüli üzemanyagtöltő állomások létesültek, mind a dízelüzemű, mind az elektromos, mind a CNG-töltőhelyek elkészültek. A projekt része egyébként a „Zöld Kaposvár” programnak, és a város tervei között szerepel további elektromos autóbuszok beszerzése.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy régi adósság: egy több mint százéves színház, a régió egyetlen kőszínháza, a Csiky Gergely Színház régóta várt rekonstrukciója és felújítása majdnem 10 milliárd forintba került. Az épület felújítatlansága a folyamatos működés akadályává vált már. Műemléki felújítás történt, színpadtechnika, fénytechnika, hangtechnika, mindez egyébként alternatív energia felhasználásával.

A kórház északi tömbjében megcsináltuk a póluskórházat, a déli tömb felszabadulásával egy gazdaságfejlesztést szolgáló projektet, egy inkubátorházat és sok-sok mindent, parkolót és parkot alakítottunk ki, alakított ki Kaposvár önkormányzata, több mint 5 milliárd forint értékben. Készült itt egyébként egy bábszínház, egy figurás játszótér, készült egy sétány, 196 parkolóhely, a Civilek Háza. A teljes projekt zárása egyébként csak jövőre, annak is a második félévében készül el, még egyszer hangsúlyozom, több mint 5 milliárd forint bekerülési összegben.

Elkészült a Kaposvár Aréna. Több mint 4 ezer férőhelyes új sportcsarnok valósult meg tavaly májusban, körülbelül ilyenkor, kicsit korábban, mint most vagyunk, ünnepélyesen át is adtuk, több mint 6 milliárd forint értékben. Több sportág otthona is lesz ez, és nemzetközi szintű sporteseményeket lehet benne szervezni. Miközben egyébként a baloldal amióta mi kormányzunk, csak támadja a sportot és az ilyen és hasonló infrastruktúrák létesítését, szeretném mondani  már annyiszor elmondtam, de sosem volt foganatja , hogy már most látszik, hogy a kulturális rendezvények is fontos szerepet töltenek be az Aréna életében, hiszen eddig nem volt olyan rendezvényhelyszín, fedett terem, amely egyszerre 3 ezer fő befogadására alkalmas lenne.

A következő fejlesztésünk egy tízpályás versenyuszoda. Tisztelt Képviselőtársaim! Már tavaly májusban átadtuk, átadta a város a kaposváriaknak használatra a tízpályás versenyuszodáját, amelynek szintén van egy nagyon jó indoklása, megalapozottsága: 493 óvodás csak idén és 468 első osztályos vesz részt ingyenes úszásoktatásban a városban. Ennek a programnak a hatására, ami egyébként már régebb óta zajlik, és Szita Károly polgármester úr vezette be, megnőtt a vizes sportok iránti érdeklődés teljesen érthető módon. Vagyis a fejlesztés célja az volt, hogy egy új, tízpályás, a FINA-szabályoknak is megfelelő versenyuszoda létesüljön, hozzá természetesen parkoló, és ez egy olyan létesítmény, amely minimális energiafelhasználású. Az új versenyuszoda létesítésével sportrendezvények színvonalas megvalósítását is meg lehet oldani. Csak hogy itt is lássa mindenki: az úszáson kívül vízilabda, uszonyos és búvárúszás, valamint szinkronúszás is szerepel a repertoárban.

Van egy nagyon régi épület a város közepén, sokan mondják, hogy a város szégyenfoltja. Különféle okokból nem sikerült az állagát megóvni, illetve felújítani az elmúlt időszakban. Ennek a kormányzati programnak a segítségével az egykori levéltár, az első megyeháza Somogy megyében 1,4 milliárd forintért megújul. Ez a projekt közbeszerzési eljárás alatt van, jövő év végére tud elkészülni.

Látogathatatlanná vált a Deseda kemping. Közbeszerzési eljárás van jelenleg egyébként folyamatban, és már a leendő üzemeltető kiválasztása is megtörtént. Majdnem 3 milliárd forint értékben fejleszti Kaposvár a Deseda kempinget, valamikor 2022 második negyedévében lesz kész egy közel 4 hektáros területen. Jelenleg nem üzemel a kemping, állapota nem felel meg az elvárásoknak. A vendégturizmus generálását, négycsillagos kempingszálláshely-komplexummá válását várjuk tőle.

A város gazdasága szempontjából nélkülözhetetlenek az ipari parkok. Az ipari park fejlesztésére is több mint egymilliárd forintot kapott Kaposvár a „Modern városok” program keretén belül, és itt is próbál a város innoválni. Épp holnapután tartunk bokrétaünnepet egy beruházásnál, egyébként egy oktatási és innovációs műhely létrehozása zajlik az Óbudai Egyetem közreműködésével.

Szóval, nekem ezekből a számokból az tűnik ki, ellentétben azzal, amit a baloldal emleget, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Ez majdnem 200 milliárd forint, amit itt felsoroltam, tehát egy magyar város majdnem 200 milliárd forintot fejlődhetett, amekkorát története során még sohasem. Erre baloldalról azt mondani, hogy az önkormányzatok megsarcolása, finoman szólva csak elfogultsággal lehet. Persze, tisztelt baloldali képviselőtársaim, vannak olyan önkormányzatok, Somogy megyében is tudok ilyet, a megye második legnagyobb városa egyébként, amelyek teljesen alkalmatlanok a város fejlesztésére, és ott állnak a tízmilliárdok a folyószámlán, és nem tudják elkölteni. Ehhez is szükség van képességekre, nem beszélve azokról az önkormányzatokról, amelyek miatt önök vélhetően itt felemelik a hangjukat, amelyek meg nem kérnek a kormányzati segítségből az egyik kezükkel, a másik kezükkel pedig egyfolytában kritizálják a kormányt. Képzeljék egy pillanatra magukat fordított helyzetbe, hogy vajon önök erre egyébként milyen választ adnának. Én tudom, mert vezettem önkormányzatot a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok alatt. Azt gondolom, hogy a mostani ellenzéki önkormányzatok nem kívánnák azt a helyzetet, amikor mi ellenzéki önkormányzatok voltunk, tehát bizonyára nem cserélnének azzal a helyzettel, maradjunk ennyiben.

Én látok 3653 milliárd forint fejlesztési tervezetet ebben a költségvetésben, ami nagyon dicséretes, mert túl a „Modern városok” programon mindenki remél még komoly fejlesztéseket a városaiban, a falvaiban, és látok 50 milliárd forintot, ami a „Modern városok” programra került megtervezésre. Ezzel a felszólalással szerettem volna idehozni a Ház elé ezt a kormányzati programot, és segíteni, erősíteni annak a folytatását. Megtisztelő volt a figyelmük.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai