Készült: 2021.05.14.02:22:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2001.09.24.), 39. felszólalás
Felszólaló Dr. Kelemen András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Szabadságunk visszaszerzése óta legnagyobb kincsünk nemzeti önrendelkezésünk. Ezért van az, hogy a Magyar Országgyűlés, vagyis a nemzet képviselete fenntartja magának a jogot dönteni fegyveres erők bevetéséről, legyen az akár emberbaráti célú is, és ugyancsak fenntartja a jogát dönteni külföldi fegyveres erőknek magyarországi jelenlétéről, mert történelmünk során oly sokszor sértették meg országunk szuverenitását és okoztak idegen erők tragédiákat, hogy ez az igényünk a fegyveres erőkre vonatkozó szuverén döntésre igazán megalapozottnak tekinthető.

Több mint százötven éve a 12 pontban már azt követeltük, hogy a magyar katonákat ne vigyék külföldre és külföldieket ne hozzanak ránk, vagyis a kiszolgáltatottság ellen ható jogfenntartásról van szó esetünkben. A kérés lényege azonban mélyebb, az volt akkor is: hogy a haza ne legyen védtelen. Most is ezt akarjuk. A kor más, a helyzet más, az eszközök is mások.

Magyarország szabad elhatározásból csatlakozott az észak-atlanti országok szövetségéhez, és azóta a vállalt kötelezettségeinek megfelelően viselkedik. Így volt ez már akkor, amikor 1999 márciusában - amikor az akkori Jugoszláviában kialakult humanitárius katasztrófát kellett elhárítani - döntött az Országgyűlés az akció mellett. Most ugyan nem a NATO egésze, hanem a legerősebb NATO-tagország igényli segítségünket, és ez jogi különbség, de nem lényegi. Mert ahogy Bush elnök szeptember 20-án mondta a kongresszus két háza előtt: "Talán a NATO alapokmánya tükrözi a legjobb hozzáállást a világon: támadás egy ellen, az támadás mindenki ellen." S ez a támadás, mely most Amerikát és ott is jelképszerűnek is felfogható objektumokat ért, ugyanakkor azonban emberek ezreinek életét dobta áldozatul, olyan veszélyt jelent, amely után és amelyhez hasonlók megelőzésére cselekednünk kell.

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogás jegyében tehát az MDF támogatja az országgyűlési határozati javaslatot.

Végül egy napirend előtti megjegyzésként hadd fűzzem hozzá a magyar nyelv használatáról: kétségtelen, hogy nyers fordításban az "Infinite Justice" "Végtelen igazság"-nak fordítható, de azt hiszem, nehézségeink lesznek mindig is, ha szó szerint akarunk fordítani, hiszen az értelme szerint ez kicsit esetlennek és ügyetlennek tűnik. Én úgy érzem, közelebb állna egy pontos, tartalomszerű fordításhoz valami olyasmi, hogy az "Igazság mindenekfölött", és ilyen döntést kívánok mindannyiunknak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai