Készült: 2020.08.09.19:25:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2005.11.21.), 327. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  327  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A vita közben - miközben az ajánlás 15. pontjáról vitatkozunk már jó ideje - többször megbántam, hogy normál hozzászólásra jelentkeztem, de végül is nem változtattam meg, és érdekes tapasztalatokat szereztem.

Szabó Zoltán képviselő úr gumifalú iskolákról beszél, én meg azt mondom, hogy gumicsont. Különleges érzéke van az oktatási tárcának ebben a ciklusban ahhoz, hogy akkor, amikor egy-egy törvényen vagy egy-egy költségvetésen belül vannak más igazán fontos területek, mindig bedobjon valami gumicsontot, ami persze pedagógiailag fontos, egy iskola életében fontos, az oktatás-nevelésben fontos, mégis elhalványul az igazi probléma mellett, viszont mindenki tud róla órákon keresztül beszélni - legyen az parlamenti képviselő - a plenáris ülésen, a bizottságban, fórumokon, legyen az nevelőtestület, fenntartó vagy szülő, mindenki hozzá tud szólni.

Hogy egy-két példát mondjak önöknek: akkor, amikor a magyar közoktatás szerkezetének szinte teljes átszabásáról volt szó - hogy kerettanterv helyett NAT és az iskolaszerkezet néminemű átalakítása -, akkor is voltak gumicsontok, amire mindenki tudott valamit reagálni, és elterelte erről a figyelmet, hogy osztályozzunk vagy ne osztályozzunk, buktassunk vagy ne buktassunk, legyen-e házi feladat vagy sem. Most is, ebben a törvényben is majd a következő szakaszban lesz az a paragrafus, ami a legfontosabb, ami a finanszírozás normatívájával, a finanszírozás garanciájával foglalkozik, de lám, a törvénymódosításban igazi liberális vívmányként megjelenik a sorsolás intézménye mint a beiskolázás egyik szabálya, amiről aztán órákat tudunk beszélni.

Sok igazság van abban, amit önök elmondanak, de ez a törvényjavaslat egy furcsa, egy merőben szokatlan, egy teljesen bürokratikus lépést csempész be a beiskolázási döntésbe. Kíváncsi vagyok, hogy a holnapi bizottsági ülésen milyen kormánypárti módosító javaslatokkal fogunk találkozni, amelyek majd az államtitkár úr által is jelzett kivételekkel fognak foglalkozni. Sorsolunk, de vannak kivételek - már itt is elhangzott több -, például ha pedagógus szülő gyermeke, ha a nagy testvér már oda jár, ha valamilyen közlekedési nehézség van, ha mozgássérült a tanuló, mert ez az iskola már akadálymentesítve van, és szerintem már önöknek is eszükbe jutott még vagy nyolc-tíz különböző kivétel. Ezt így nem lehet csinálni! Inkább hagyjuk el a sorsolást!

Arról beszélnek, ha ez nincs, akkor szegregáció fog kialakulni, vagy fel fog erősödni. Ez egyszerűen nem igaz, mert a törvény többi része jó. Amikor meghatározzuk egy nagyobb településen a felvételi körzeteket és azt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek aránya 25 százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el egymástól, ez már a szegregáció ellen hat. Ez egy jó szabályozás. A sorsolás viszont egy egész egyszerűen végrehajthatatlan, bürokratikus dolog. Hogy fog ez történni? Közjegyző lesz ott? Ki fogja képviselni a sorsolásra elmenni nem tudó szülőket? Az eddigi megoldás szerintem jó volt. A nevelőtestület, az igazgató tudja a különböző indokokat mérlegelni, és el tudja dönteni azokban a speciális esetekben, amikről önök beszéltek, hogy azokat a gyerekeket felvegyék-e abba az iskolába vagy ne. Szerintem kellő ez a szabályozás. Arra hivatott a nevelőtestület és az intézmény vezetése, hogy ezeket eldöntse.

Ehhez a témakörhöz tartozik még az ajánlás 16. pontja, amely szintén egy beiskolázási furcsaságról szól, mégpedig a többcélú intézményben lévő tanulókról. Ez egy tizenkét évfolyamos iskola, és azt mondja ez a javaslat, hogy aki oda általános iskolába jár, annak felvételit nem szerveznek, maradhat bent az iskolában. Az előbb önök esélyegyenlőségről beszéltek, most meg esélyegyenlőtlenséget szül, és a jogegyenlőség elvét sérti az, hogy aki később akar bejutni ebbe az iskolába a középiskolai szintre, az hogy fogja ezt megtenni, ha előnyt élveznek azok, akik már bent vannak. Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek azonos követelmények és feltételek szerint kell megszervezni a felvételit a többcélú intézményekben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  327  Következő    Ülésnap adatai