Készült: 2020.08.11.02:52:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap, 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  112  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a lényeg szerintem nem pontosan a felirat, hanem az egész mögött meghúzódó elv. Nem tudom; és szerintem nem is kell tudjam, hogy pontosan milyen viszonyok uralkodnak ennek a településnek az önkormányzatában, ott belül, a képviselők és a polgármester között, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az '50-es években semmilyen más népirtás nem történt itt, Magyarországon, semmilyen más ordas eszme nem szedte az áldozatait, csak a kommunizmus. Viszont ezt ki kell mondanunk, és aki ezt nem tudja ma Magyarországon kimondani, és nem tud ezzel azonosulni, hogy a kommunizmus igencsak nagy mértékben szedte áldozatait, legyen az halálbüntetés, börtönbüntetés, deportálás, internálás, kitelepítés, vagyonelkobzás, megkínzás vagy B-listázás, az nem alkalmas ma egy közéleti szerepre. Ezt mindenkinek el kell ismerni.

Sőt, mi voltunk már itt közösen ebben a parlamentben, ebben a ciklusban, amikor a Btk.-ban a 269/C. §-t beiktattuk, amit ön is idézett a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásával kapcsolatban. Aki tehát azt állítja, hogy a kommunizmusnak nem voltak bűnei, akár szóban, akár tettben, akár írásban, akár egy emlékművön, valami hasonlót mond, immár nemcsak hogy történelmileg mond valótlant, de bűncselekményt is elkövet, hiszen nyilvánosan tagadja a kommunista rendszerek elkövetett bűneit, ezeket a tényeket. Úgy gondolom, hogy ennek a településnek valahogy házon belül ki kéne találni azt a módot, amit nem az államnak kell megmondani a település részére, ezért van az önkormányzatiság, hogy ilyesfajta kérdésekben ott, a képviselők dűlőre jussanak, hogy legyen egy ilyen emlékmű.

A kormányzat még decemberben terjesztette be, de ezen a héten fogjuk megvitatni azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely minden települést hasonló emlékművek vagy akár a nemzeti összetartozásról, szolidaritásról szóló emlékművek állítására buzdít, és ezt lehetőségeihez képest támogatja is. Remélem, hogy ez a helyi tusakodás végül véget ér, és sikerül méltó emléket állítani a kommunizmus minden áldozatának, így ezen település, Sáránd áldozatainak is.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  112  >>    Ülésnap adatai