Készült: 2020.03.28.19:48:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2006.06.26.), 245. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:06


Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mint az látható, a törvényjavaslathoz a frakció nem nyújtott be módosító javaslatokat, ezzel mintegy kifejezve azt, hogy a törvényjavaslat céljával, a törvényjavaslat tartalmával és azzal, ami ennek a következménye lesz majd az országra, a társadalomra, egyáltalán nem ért egyet a Fidesz frakciója, és úgy ítéltük meg, hogy egy-két módosító javaslattal, de akár jó néhány tízzel vagy százzal sem lehet helyrehozni azt a hihetetlen kárt, amit ez a törvényjavaslat okozni fog az országban. Egyetlen képviselőtársunk, Kovács Ferenc volt az, aki módosító javaslatokat nyújtott be. Ismerjük Kovács képviselő urat, hogy ő elsősorban az idegenforgalomért dolgozik az Országgyűlésben, és ebből a szempontból közelítette meg a törvényjavaslatot, és alapvetően olyan módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek a törvényjavaslat elhagyását kezdeményezik.

Tehát úgy ítéljük meg, hogy ez a törvényjavaslat egy olyan rendkívüli helyzetben született, amely politikailag lényegében értelmezhetetlen, mert a kormánypártok, a szocialista és a szabad demokrata frakciók egy olyan politikai helyzetben teszik ezt, amely egyszerűen megmagyarázhatatlan. Teljesen másról beszéltek a kampányban, mást tartalmaz a kormányprogram szövege is, hiszen elsősorban adócsökkentésről, a járulékok csökkentéséről szólt, és ehelyett az első törvényjavaslat, amit az Országgyűlés elé terjesztettek, másról sem szól, mint 1300 milliárd forint elvonásról. Éppen ezért úgy ítéljük meg, hogy ezt a törvényjavaslatot módosító javaslatokkal nem lehet olyan állapotba hozni, figyelemmel persze arra is, amit a szocialisták és a szabad demokraták gyakorlatként követtek ez ideig, hogy általában az ellenzéki javaslatokat annak tartalmi vizsgálata nélkül azonnal lesöpörték az asztalról.

Így tehát úgy ítéljük meg, hogy ezt a törvényjavaslatot leginkább vissza kellene vonni, és egy olyan törvényjavaslatot előkészíteni, amely azoknak a céloknak, amelyeket maguk a kormányzók is meghatároztak, meg tudna felelni. Így elsősorban a versenyképesség javítása és a munkahelyek létesítése lenne fontos kérdés Magyarországon. Ez a törvényjavaslat sajnos ezekkel a paragrafusaival ezt nem teljesíti, nemhogy nem teljesíti, hanem az ellen hat. Úgyhogy figyelmükbe ajánlom Kovács Ferenc módosító javaslatát például a 7. pontban, amikor ennek a bizonyos elvárt adónak az átgondolását javasolja. Sajnos, sem a költségvetési bizottság, sem az előterjesztő nem támogatta.

Ezt már az általános vitában is hangsúlyoztuk, hogy ezzel az adónemmel valószínűleg nem fog tudni újabb forrásokat szerezni a költségvetésnek a pénzügyminiszter úr, hiszen ennek a hatása várhatóan az lesz, hogy azok az adózók, akik eddig nyereségesek voltak és tisztességesen adóztak, most már a 4 százalékkal megemelt adóval nem fogják tudni ezt teljesíteni; és mivel maga a kormány határoz meg egy olyan összeget, ami szerint azt mondja, hogy ez a minimum elvárt adó, amit várok minden vállalkozástól, be fognak állni majd arra a szintre, és annyi adót fognak bevallani, mert a kormány törvényi szintre vitte az elvárt adó összegét, és ezért nyilván, ha az elvárt adót valaki megfizeti, ami jóval kevesebb lesz, mint amit eddig tisztességesen megfizetett, nyilván békén fogja hagyni a kormány, és nyugodtan fog aludni a vállalkozó.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Ennek viszont sajnos az lesz a következménye, hogy még kevesebb adóbevétel fog az államkasszába befolyni. Nagyon veszélyes, amit tesznek, úgy gondolom, ezzel a törvényjavaslattal a kormányzók.

A 11. pontban Kovács Ferenc képviselőtársunk: az eva pozitív adóalap összege 25 százalékra emelkedik a 15 százalékról. Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Sokkal jobb lenne, ha kiállna. Egyébként, gratulálok hozzá, mert ezt meg is tette, azt mondta, hogy ez az adónem nem jött be, mert nagyon kedvező volt a vállalkozóknak, és nagyon hátrányos volt az állami költségvetésnek. Akkor viszont azt kell mondani, hogy egyszerűen megszüntetjük. Tehát nem azt, hogy 15-ről felemeljük 25 százalékra, és utána rákényszerítjük lényegében, hogy az eva adózást ne tudják választani (Dr. Veres János: Módosító javaslat!), és így azt tudja mondani a Pénzügyminisztérium, hogy mindenkinek a saját döntése. Az más kérdés, hogy a törvény kényszeríti rá. Véleményünk szerint sokkal, de sokkal tisztességesebb megoldás lenne, ha ezt a megoldást választanák.

(21.00)

Összesítve az általános vitában elmondottakat, szeretném hangsúlyozni (Göndör István: Ez részletes vita!), hogy módosító javaslatokkal tehát nem lehet kijavítani ezt a törvényjavaslatot. Ha nem akarják a szocialisták, nem akarja maga Gyurcsány Ferenc kormányfő azt, hogy valóban minden vállalkozó elhagyja az országot, vagy legalábbis aki csak teheti, és nagyon sokan megtehetik, akkor ezt a törvényjavaslatot még nem késő visszavonni.

Én javaslom Göndör István frakcióvezető-helyettesnek is, aki részt vesz a vitában, legalábbis itt van, hogy gondolja át a frakció, hogy ha a kormány nem képes arra, kérjék erről a törvényről a szavazásnak az elhalasztását, mert beláthatatlan károkat fog okozni ez a törvényjavaslat, ez a három törvényjavaslat, hogyha el fogja fogadni a parlament. Nincs már teherbíró képessége sem a lakosságnak, de különösen a vállalkozásoknak nem. Ez a törvényjavaslat alapvetően a fekete- és a szürkegazdaság irányába fogja elvinni a ma tisztességesen adózó vállalkozásokat is.

Tehát még egyszer mondjuk, itt a részletes vitát is kihasználva ajánljuk a kormányzóknak, mindenkinek, aki most a teremben van, hogy álljanak oda a frakció elé, mondják azt, hogy elfogadhatatlan ez a törvényjavaslat, látom, a szabad demokraták részéről is van egy képviselő, ő is tegye ezt meg, menjen oda a szabad demokrata frakció elé, és mondja azt, hogy tisztelt Kuncze frakcióvezető úr, ezt a törvényjavaslatot ne szavazzuk meg így, ilyen formában, mert ez tönkre fogja tenni még jobban a magyar gazdaságot, és tönkre fogja tenni a hazai, magyar kis- és középvállalkozásokat. És valóban az lesz a vége, amit Gyurcsány Ferenc kormányfő kért tőlük, hogy hagyják el az országot - hát el fogják hagyni! El fogják hagyni, mert van egy politikai indíttatás, hogy menjenek, és van mellé egy törvényjavaslat, nem egy, hanem három törvényjavaslat, ami még rá is fogja őket kényszeríteni arra, hogy valóban elhagyják az országot.

Uraim! Ha jót nem tudnak tenni, akkor inkább ne csináljanak semmit! Ebből nagyon nagy baj lesz ebben az országban! És ne tessenek majd azt mondani, hogy nem tudtuk, és ne tessenek azt mondani majd, hogy az ellenzék is felelős azért, mert mi már most megmondjuk, hogy nagyon nagy baj lesz belőle, és vonják vissza ezt a törvényjavaslatot!

Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai