Készült: 2020.12.05.07:15:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

121. ülésnap (2020.04.21.), 160. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:57


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Örülök, hogy ilyen komolyan vettük ezt a vitát, és ha más nem, annyi haszna biztosan volt, hogy egy kicsit fontos és komoly ügyekről is beszélhetünk itt, az Országgyűlés termeiben; ha más nem, akkor az ellenzéki képviselők egymás közt, tisztelet annak a kevés kormánypárti kollégának, aki végigvárta a vita végét. Nem tudom, mennyire lehetek bizakodó, hiszen nagyrészt ugyanazokat a frázisokat hallhattuk a kormánypárti, illetve a kormányzatot képviselő kollégák részéről, amit az eddigiekben, és amelyek, mint jól tudjuk, nem igazán fedik sajnos a valóságot, hiába szónokolnak a hatásos és elkötelezett cselekvésről, ha az eredmények ennek az ellenkezőjét igazolják. Körülbelül annyira ültek ezek az állítások, mint amennyire Nacsa Lőrinc képviselőtársunk három különböző fakivágásról szóló állításai, amelyeket egyesével cáfoltunk meg. Ugyanígy cáfoltuk meg egyesével az összes többi kormányzati propagandaállítást.

Az egyetlen üde színfolt…  és hadd köszönjem meg még egyszer a jelenlétét és a hozzászólásait Bencsik János fideszes képviselőtársunknak, aki valóban, ha majd lesz egyszer ebben a kormányban egy környezetvédelmi és klímaügyi minisztérium, akkor reméljük, hogy elfoglalja ezt a jól megérdemelt posztot, hiszen azok a gondolatai, amiket itt idézett, akár Lányi mestertől, akár a saját kútfejéből, azok maximálisan találkoznak azoknak a zöldügyek iránt elkötelezett politikusoknak a gondolataival, mint például Karácsony Gergely, aki ugyanezt mondta, amit ön néhány nappal korábban, hogy a gazdaság kéne hogy az emberért legyen, és nem fordítva. Amikor válságkezelésről van szó, akkor ezt a tanulságot, remélem, megfontolják majd a Fidesz-KDNP-frakcióban ülő kollégák, illetve a kormánydöntéseket meghozó miniszterek, államtitkárok, illetve a miniszterelnök is. Jó lenne, ha akár most, a vírus okozta veszélyhelyzet idején, akár az ennek nyomában járó gazdasági-társadalmi válság kezelésekor, akár a klímavészhelyzet és az ökológiai válság kezelésekor tekintettel lennének tényleg arra, hogy a gazdaság kell hogy szolgálja a társadalmat, az embereket, és nem fordítva.

Úgyhogy, abban a reményben, hogy ha más nem, legalább ezek a gondolatok meggyökeresednek itt, nem csak az ellenzéki oldalon, újra köszönöm minden egyes ellenzéki frakciónak, a Jobbik, az LMP, a DK, az MSZP képviselőcsoportjának is, hogy kifejezték hiteles és mély, adatokkal alátámasztott meggyőződésüket a tekintetben, hogy Magyarországon valóban egy zöldfordulatra van szükség.

(18.00)

Remélem, hogy szépen, lassan, nem úgy, mint a járvány, nem veszélyes módon, hanem sokkal inkább pozitív és termékeny módon, de ez a gondolat átterjed majd a patkó túloldalára is. És ha néhány hónap vagy akár egy-két év múlva vitatkozunk hasonló kérdésekről, akkor már valóban összhang lesz, de nem azon az áron, ahogy ezt a nemzeti együttműködés rendszerében elképzelik, hogy mindenki egyetért Orbán Viktorral, akármit is mond, és akármennyire is önmagának ellentmondó dolgokat fogalmaz meg, ahogy azt láttuk az elmúlt év során ebben a témában, hanem úgy, hogy tényleg mindenki a jövő nemzedékek és már a ma élő generációk iránt elkötelezett módon beszél és cselekszik a fenntarthatósággal összefüggő kérdésekben.

Úgyhogy ebben a reményben adom át a szót a társelőterjesztőnknek, Keresztes László Lórántnak, és köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai