Készült: 2020.09.26.11:01:30 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 58 2013.10.30. 1:44  1-125

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Csatlakozva képviselőtársam szavaihoz, emlékezzünk vissza, 2002 után is volt egy egyszeri béremelés a tanároknak, amikor Medgyessy Péter fogta, és azt a 320 milliárd forintot, amit az emberek a '98 és 2002 közötti kormányzás idején megspóroltak és az államkasszában volt, egy elegáns mozdulattal szétszórta, és aztán az úgy el is veszett az egészben, azt már rég el is felejtették a pedagógusok. Ezzel szemben ez a mostani igenis létező pedagógusbér-emelés, komoly mértékű béremelés már nem hitelből finanszírozott béremelés, hanem igenis a magyar emberek által megtermelt és az előbb említett GDP-adatokból, illetőleg a kedvező gazdasági környezetből, amit az itteni magyar emberek teremtettek meg, ebből finanszírozott béremelés, magyarul, nem egyszeri pénzszórás és egyszeri költekezés, hanem egy megalapozott és egyébként a bázisba beépülő emelkedés.

(10.10)

Képviselőtársaim az ellenzék oldaláról emlegették, hogy nem mindenkinél; valóban, biztos ott is voltak olyanok, akikről képviselő asszony beszél, akik ilyen-olyan pótdíj meg pótóra, meg egyéb tekintetében horribilis fizetést vettek föl. Lehet, hogy ott egy kicsit csökkent, de ha mondjuk, az adott rétegnél a pedagógusok tekintetében a 95 százalékának emelkedik a bére és 5 százaléknál nem, szerintem ez egy vállalható lépés.

És egyébként az a szlogen, amit önök is említettek - és örülök, hogy ennyiszer előhozzák -, hogy Magyarország jobban teljesít, az nem azt jelenti, hogy Magyarországon tökéletesen minden rendben van, és itt már nem kell semmit tenni, de azt lássuk be, hogy jobban, mint mondjuk, a 2010 előtti időszakban, és legalább szerintem ebben lehet konszenzus köztünk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 66 2013.10.30. 1:33  1-125

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Két apróságot azért hadd említsek meg önkormányzatiság tekintetében. Arra nem nagyon volt példa szerintem a magyar történelemben, hogy az állam fogja, és kifizeti az önkormányzatok által felvett adósság túlnyomó többségét. Most pedig ez történt, hiszen azt az adósságállományt, amit az önkormányzatok vettek fel, annak jó részét az állam egyszerűen átvette és kifizette az önkormányzatok helyett, és most ez a költségvetés már ebből az állapotból indul ki.

A másik pedig: ismerjük az elmúlt évtizedeknek azt a gyakorlatát, minek során az önkormányzatok jó pár feladatot kaptak az államtól, olyan feladatot, amihez az önkormányzatnak igazából semmi köze. Miért tartozott korábban önkormányzathoz, mondjuk, az útlevelek kiállítása? Nem hiszem, hogy bármely önkormányzat diplomáciai kapcsolatban van egy idegen állammal. Egy csomó feladatot rakott tehát az állam az önkormányzatok vállára, azonban a finanszírozást nem tette mellé; feladatot kaptak az önkormányzatok, pénzt az ellátáshoz nem kaptak. Most ez a kormányzat azt tette, hogy visszavette ezeket a feladatokat, a helyére került a dolog, az állam vette át a feladatot, így ennek az ellátása már nem terheli az önkormányzatokat. Az önkormányzatok adósságának jó részét tehát kifizette az állam, és azon feladatokat, amelyekért egy fillért nem fizetett az állam az önkormányzatok felé, visszavette. Ebből indul ki a költségvetés, és az ehhez szükséges finanszírozást teremti meg az előbb említett módon, a tavalyi évhez képest növelt összeggel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 86 2013.10.30. 1:15  1-125

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Azért van annak egy bája, amikor a "Szabad Nép félóra" mintájára a Jobbik az Index jelenleg éppen vezető hírét egy az egyben kommentálja. Ez csak egy megjegyzés. (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Amit ön, képviselőtársam, az imént megtett... - azért összeérnek a szálak.

A Terrorelhárítási Központ tekintetében, illetőleg, hogy mennyire nincs rá szükség, mert nem csinálnak semmit, egyetlenegy képet engedjenek meg. Amikor az évszázad árvize volt, akkor Szigetmonostoron a Terrorelhárítási Központ munkatársai 200 ezer homokzsákot egyetlenegy éjszaka alatt gyorsan letettek. Egyébként ez azt jelenti, hogy nem arról van szó, hogy reggeltől estig csak a szakmai feladatukat kell ellátni, hanem rengeteg helyen segítenek a mindennapi problémák megoldásában. Tehát kérem, ezt is vegyék figyelembe, amikor a Terrorelhárítási Központ támogatását, illetőleg költségvetésben való létét érintik.

Illetőleg, ha önök nem tapasztalják azt, hogy valóban Európa közepén bármiféle terrorveszélynek lenne Magyarország kitéve, akkor ezek szerint jól végzi a Terrorelhárítási Központ a munkáját. (Szilágyi György közbeszól.) Hiszen pontosan ez a célja. Köszönjük az elismerést ellenzéki részről is. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
320 190 2013.11.04. 1:49  189-192

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A nagyon súlyos élethelyzetben lévő emberek esetében kiemelt ápolási díjat kíván bevezetni a kormány. Az összeg több mint 40 százalékkal növekszik a jelenleg immár emelt támogatáshoz képest.

A tervezett kiemelt ápolási díjat nemcsak a nagyon súlyos élethelyzetben lévő gyermeket nevelők, hanem az idősebbeket ápoló közvetlen hozzátartozók is igényelhetik. Tehát már nemcsak a gyerekek, hanem az idős hozzátartozók után is igénybe lehetne ezt venni.

Létrehozta ezenkívül a kormány a rehabilitációs szakigazgatási szervet, amely segít minden hozzá forduló fogyatékost, megváltozott munkaképességű személyt, legyen szó akár orvosi felülvizsgálatról vagy pénzbeni megállapításról.

(17.00)

Harmadsorban: ezen túlmenően a rokkantnyugdíjrendszer újragondolásával sor került az ellátórendszer átalakítására. Ma tehát olyan pénzbeli ellátást kapnak a fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességűek, amely a munkaképességükhöz kötött. Létrejött a rehabilitációs kártya, ezt a NAV állítja ki, és a teljes munkáltatói járulékmentesség kapcsolódik hozzá, a minimálbér kétszeresének 27 százalékáig. És végül a számok azt mutatják, hogy az átalakítás sikeres volt, hiszen az átalakítás előtt 43 500 fő volt a támogatott foglalkoztatás létszáma e tekintetben, és az átalakítás után már 57 800 főről beszélhetünk, és akkor még nem tettünk említést a "fogyatékosbarát munkahely" díjról, illetőleg a segítő vásárlásról sem.

Kérdezem államtitkár urat, melyek azok a támogatások, amelyekkel segíti a kormány a fogyatékkal élők foglalkoztatásának bővülését. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
322 136-138 2013.11.11. 1:49  135-144

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Igen, elfogadom.

ELNÖK: A képviselő urat illeti a szó.

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt 3 évben nagyon sok és nagyon mély változás következett be a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése terén. Az állami szervek és az önkormányzatok mellett új szereplőként ma már a magánvállalkozások is egyre nagyobb megrendelőivé válnak a megváltozott munkaképességűek által előállított termékeknek.

Önkormányzatok egyre nagyobb számban élnek azzal a lehetőséggel, hogy üres ingatlanjaikat bérbe adják olyan vállalatok számára, amelyek az üzem területének használatáért cserébe évekre vállalják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, és ez mindenképpen pozitív fejlemény. Alapvető cél, hogy a megváltozott munkaképességűeknek ne csak munkahelyük legyen, hanem részesüljenek a későbbi nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésüket segítő képzésekben is, és javuljanak az általuk előállított termékek piacra jutásának feltételei is.

A kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását jelenleg is pályázatokkal segíti. Egyre több nagy cég jelentkezik, hogy szívesen foglalkoztatna megváltozott munkaképességű embereket. Egyre több üzletlánc keresi az általuk készített termékeket, sőt vannak olyan áruházláncok, ahol már külön polcokon kínálják ezeket a termékeket. Úgy tudom, ahogy az idén, úgy jövőre is 35 milliárd forintra pályázhatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyivel több megváltozott munkaképességű ember dolgozik ma Magyarországon, mint néhány éve? Illetőleg mik a kormányzat tervei ezen a területen?

Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
322 142 2013.11.11. 0:58  135-144

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Úgy veszem ki államtitkár úr szavaiból, hogy ezek az intézkedések, amelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítik, szerves folytatásai azon intézkedéseknek, amelyek a kiemelt ápolási díj bevezetésével, illetőleg az idősekre való kiterjesztésével is segítik ezeket az embereket nem csak a szűken vett foglalkoztatás terén. Ugyanaz, ami a rehabilitációs szakigazgatási szerv létrehozásával a mindennapi gondok megoldásában segítséget nyújt ezeknek az embereknek, illetőleg egy alapvetően fontos dolog, amiről korábban az elmúlt napokban hallhattunk itt, az Országház falai között. Eszerint a támogatás összege 40 százalékkal növekszik az előbb említett díjak tekintetében.

Ezek az intézkedések tehát megnyugtathatják a képviselőket, illetőleg az érintetteket, hogy a kormány lépéseket tesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának irányában is. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
327 162 2013.11.20. 1:14  145-201

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Megerősítve képviselőtársam szavait, azért egy átmenet során is lehetőség van arra, hogy már egy kicsit az állampolgárok bekukucskáljanak abba, hogy mi is lesz az átalakítás végén, és mi a cél. Ezt pedig nagyon egyszerűen úgy lehet megfogalmazni, hogy valóban az egyablakos ügyintézés, és az okmányirodák átvétele, ami január 1-jével megtörtént, már ebbe az irányba mennek, hiszen minden egyes megyeszékhelyen, illetőleg van olyan megye, Pest megyében például minden egyes járásszékhelyen nyolctól nyolcig történik a nyitva tartás.

Lehet azt mondani, hogy ez nem olyan nagy dolog, de én mégis azt gondolom, hogy ha az emberek mindennapi igényeihez tud alkalmazkodni az állam e tekintetben, akkor egy nagy lépést teszünk. És egy átmenetben vagyunk, valóban, az okmányirodák világából a kormányablakok világába. Ez egy lépés, és ennek a végén tudjuk majd az értékelést adni. Mindenesetre az irány, mint ahogy képviselő asszony és miniszter asszony is fogalmazott, jó irányban tett lépés. Ön talán a tempót kifogásolja, mi pedig azt mondjuk, hogy látható, hogy merre szeretnénk menni, és ezt támasztja alá például a nyolctól nyolcig tartó nyitva tartás is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
327 170 2013.11.20. 1:12  145-201

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Kedves képviselőtársam egyetlenegy mondatával szeretnék vitatkozni, azzal, hogy gyengítettük az önkormányzatokat. Én nem gondolom, hogy a gyengítés jele lenne az, hogy azokat a feladatokat, amelyeket korábban, az elmúlt években folyamatosan raktak az önkormányzatok vállára úgy, hogy a finanszírozás nem volt mellé téve, nos, ezeket az egyébként nem önkormányzati feladatokat az állam visszaveszi, és az állam látja el a továbbiakban azokat a feladatokat, amelyek egyébként nem önkormányzati feladatok. Egy okmányirodai feladat, egy útlevél, egy személyi igazolvány nem tipikusan önkormányzati feladat, ezeket most visszaveszi az állam, tehát terhet vesz le az önkormányzat válláról.

Egy másik, szintén az önkormányzatokat érintő intézkedés, ami a jövő évben teljes mértékben megtörténik, az adósságátvállalás. Azt a terhet, ami az önkormányzatokat nyomta az adósság formájában, szintén leveszi az állam az önkormányzatokról. Tehát pontosan ellenkező irányba halad a kormányzat, erősíti az önkormányzatokat mind anyagilag, gazdaságilag, mind pedig munkavégzés szempontjából, hiszen valóban arra tudnak most már figyelni és arra tudják összpontosítani az energiájukat, ami az önkormányzati feladatuk.

Köszönöm szépen. (Taps a KDNP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
328 148 2013.11.25. 2:02  147-154

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az utóbbi napokban is hallhattunk arról, hogy a szomszédos országokban, legutóbb például Szlovákiában választásra, helyhatósági választásra került sor, de a hírekben olvashattunk arról is, hogy Romániában közigazgatási reform készülődik, át szeretnék rajzolni a különböző közigazgatási határokat. Ezért aztán különös jelentősége van annak, hogy az anyaország hogyan áll a határon túli magyar közösségek igényeihez.

Nagy szerencsénk van, hogy nem 2004-et írunk, és nem szocialista kormánya van az országnak, hiszen akkor kaptunk abból egy ízelítőt, hogy a szocialisták hogyan viszonyultak a határon túli magyarokhoz, amikor is a kettős népszavazás kapcsán a nemre buzdítottak, és sikerként könyvelték el, hogy érvénytelen és eredménytelen lett az a bizonyos népszavazás. Aztán nagyot fordult a világ, és hál' istennek most már elmondhatjuk, hogy a határon túli magyarok a nemzet részét képezik immár hivatalosan is, az egyszerűsített honosítás kapcsán az állampolgárság megszerzése nem egy elérhetetlen álom, és az autonómiatörekvések sem azok. A székelyek ezt be is bizonyították nem olyan régen, amikor az autonómiáért nagy menetelést tartottak, és különböző módon a területi, illetőleg a kulturális autonómia különböző országokban most már nem tűnik elérhetetlen álomnak, nem tűnik irreális célnak.

Nincs olyan szomszédunk, ahol - mint ahogy említettem - az elkövetkező esztendőkben a közigazgatási reform ne kerülne napirendre, illetőleg az uniós fejlesztési régiók kialakítása, átalakítása ne kezdődne meg. Ennek szerves részét képezheti az az autonómiatörekvés, amely a határon túli magyar közösségeknél megjelenik, és amelynek a támogatása, azt gondolom, hogy a mindenkori magyar kormány evidens érdeke, ráadásul alaptörvénybe foglalt kötelezettsége.

Kérdem államtitkár urat, hogy milyen lépések történtek az utóbbi időben ebben az ügyben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
328 152 2013.11.25. 0:34  147-154

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön szavaiból is kiderül, hogy egy abszolút európai megoldás az autonómia, és Európában is számos példát lehet arra mondani, hogy ez egy működő rendszer. (Moraj a Jobbik soraiban.) Úgyhogy azt gondolom, hogy a kormányzat és a jelenlegi kormányzat is már megvetette a jogi alapjait ennek a teljesen természetes együttműködésnek és kapcsolatnak, még akkor is, ha az ellenzéki padsorban ennek nem feltétlenül örülnek. És ehhez a székely menetelés és a székelyek kiállása is egy erős lökést adhat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
334 120 2013.12.09. 2:07  119-126

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Legutóbb az árvízi védekezéskor tapasztalhattuk a tartalékos honvédek felbecsülhetetlen erejét, hiszen ott voltak valóban a gátakon, és olyan munkát végeztek, amit nélkülük nem tudott volna más ilyen hatékonyan és ilyen szakszerűen elvégezni, és az önkéntesekkel összefogva sikerült megóvni az országot az árvíztől.

Itt, a gáton merült fel az a kérdés sokakban, vajon miért van az, hogy békeidőben sokan felteszik a kérdést, hogy mi szükség van egyáltalán honvédelmi költségvetésre, miért kell helikoptereket beszerezni. Aztán amikor jön a víz és jön az ár, akkor például azt tapasztalhattuk Pest megyében, Szigetmonostoron, hogy ha nem lettek volna a honvédek és nem lettek volna azok a helikopterek, amelyek reggeltől estig, gyakorlatilag 0-24 órás szolgálatban látták el a feladatukat, akkor nem lehetett volna megvédeni Szigetmonostort, és nem tudom, hogy a homokzsákokat hogy tudtuk volna elvinni a helyszínre.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tehát a honvédekre nemcsak békeidőben és nemcsak háborúban van szükség, hanem folyamatosan. Tavaly országos toborzásról lehetett hallani, és úgy tudom, hogy az önkéntesek száma szinte a nulláról került fölépítésre, most pedig, ha jól tudom, már több százan vagy akár több ezren is vannak ebben a rendszerben.

A gólyatáborok hallgatósága arról számolt be, hogy a toborzóirodák megjelentek ott is, és hál' istennek, egyre több fiatal szeretne részt venni tartalékos honvédként ezekben a feladatokban, legyen szó akár veszélyhelyzetről, akár pedig békeidőről. Az is jó dolog, hogy az adott kormányhivatalok munkaügyi központjaival nagyon jó kapcsolat alakult ki a honvédség részéről, ezért amikor ilyen helyzet van, akkor együtt tud működni az állam minden egyes része, a honvédség, az államigazgatás, a közigazgatás is.

Kérdezem miniszter urat: tisztelt miniszter úr, milyen tapasztalatokról tud beszámolni a honvédelmi tárca az önkéntes tartalékos rendszer egészét és a fiatalok megszólítását illetően.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
334 124 2013.12.09. 1:02  119-126

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A számok valóban azt mutatják, hogy a semmiből létrejött egy önkéntes tartalékos rendszer, és ezt mindannyian tapasztalhattuk az árvízen. Persze, szocialista képviselőtársam csak legyintget. (Dr. Vadai Ágnes: Vékás! - Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.) Az önök kormányzása idején, kedves szocialista, egykori államtitkár asszony, az önök idejében az a mondás dívott, amire emlékszünk a magyar történelemből is, hogy nem akarok katonát látni. Nem is láttak, hiszen nem voltak önkéntes tartalékosok. (Dr. Vadai Ágnes: Most sincsenek!)

Ha a 2010-es árvizet az önök kormányzásával kellett volna végigvinni, akkor nem lett volna a honvédségnek egyetlenegy hadra fogható embere sem. Hál' istennek, ez másképp történt, hiszen a magyar emberek belátták, hogy mi az ő érdekük, és ezért sikerült az önkéntes tartalékos rendszert felépíteni (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Nincs elég harckocsi! - Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), és ezért sikerült az árvíztől is ilyen kiválóan megóvni az országot (Dr. Vadai Ágnes: Vékás! Vékás!), akkor is, ha szocialista képviselőtársam végigkiabálja a felszólalásomat. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Gyurcsányista!)

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
340 14 2014.02.04. 4:29  13-16

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! 1996-ot írtunk, Magyarországon szocialista kormány uralkodott, és eközben Amerikában megjelent egy film, egy későbbi politikai szereplő, egy kormányzó játszotta benne a főszerepet, bár nem kormányzóként, és "Végképp eltörölni" volt a címe. Ez arról szólt, hogy van egy ügynök, akinek az a feladata, hogy bizonyos emberek múltját, cselekedeteit és a személyét kitörölje, meg nem történtté tegye.

Aztán előttem van egy másik, egy sokkal rövidebb film, egy háromperces kis videó, ez 2009. március 21-én, stílusosan a Tanácsköztársaság nevű vörös diktatúra kilencvenedik évfordulóján készült, amikor is az MSZP, az akkori Gyurcsány-koalíció tartott egy kongresszust, és itt nagy lelkesedéssel és évtizedeken át nem lohadó optimizmussal énekelték "a múltat végképp eltörölni" szöveget.

Aztán az elmúlt napokban láthattuk, hogy ismét kongresszust tartott az MSZP, ismét történt valami, kilátásba helyezték, hogy mi vár azokra, mi vár ránk, akik nem osztjuk az MSZP és a Gyurcsány-koalíció gondolatait, és ezt a bekiabálást is gőzerővel igyekeznek napjainkban végképp eltörölni, meg nem történtté tenni.

De hát van mit félteni a magyar embereknek. Van mit félteni, mert az elmúlt négy évben sok mindent sikerült közösen elérnünk, sok eredményt sikerült ellenszélben - külföldi ellenszélben és az ellenzék ellenszelében - elérnünk, ezért van miért aggódni a magyar embereknek. Hiszen mondjuk, a rezsicsökkentés, aminek az eltörlését kilátásba helyezték a Gyurcsány-koalíció tagjai, egy megvédendő érték, egy jó dolog. Az Erzsébet-programot, aminek kapcsán most már több mint negyedmillió ember, idős, fogyatékos és rászorult ember, családos tudott nyaralni, szintén el kívánják törölni. A kismamákat foglalkoztatók adókedvezményét szintén el kívánják törölni. A gyed extrát csakúgy. És azt az ingyenes tankönyvet, amit már több mint 720 ezren kaptak, szintén el kívánják a Gyurcsány-koalíció tagjai törölni.

Azonban ne csak arra hagyatkozzunk, hogy mit mondanak, hanem arra is, hogy mit tettek, hiszen volt lehetőségük, nyolc év arra, hogy bizonyítsanak, és ez az eltörlési szándék akkor is erőteljesen megjelent. Emlékezzünk arra, amikor egyhavi nyugdíjat vettek el, eltöröltek egyhavi nyugdíjat a nyolcéves regnálásuk alatt. Vagy amikor tizenötször emelték a rezsit, háromszorosára a gáz és kétszeresére a villany árát, eltörölték az addigi kedvező tarifákat. Vagy amikor eltörölték a családi adókedvezményt. Vagy amikor elvettek, eltöröltek a Gyurcsány-koalíció tagjai egyévnyi gyest. Ezek a tények, és nemcsak szavak. Vagy amikor 250 ezer emberrel nőtt a munkanélküliek száma, eltöröltek sok-sok munkahelyet. Vagy amikor bevezették a vizitdíjat, eltörölték a korábbi ingyenes orvosi ellátást, és fizetős orvosi vizsgálatot vezettek be a betegeknek és az időseknek. A nokiásdoboz-történetről ne beszéljünk, arról mindenki tud. És egyhavi munkabért eltöröltek, elvettek az emberektől.

Úgy látszik tehát, hogy a baloldalnak, a magukat baloldalinak nevezőknek, illetőleg a Gyurcsány-koalíció tagjainak valamiféleképpen szoros kapcsolata van a végképp eltörölni, a múltat eltörölni szemléletével. Azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek a filmnek a végén rájön az illető ügynök, hogy rossz oldalon áll, rossz dolgokat végzett, és leáll azzal a munkával, amivel a múltat próbálja meg nem történtté tenni, a múltat próbálja megsemmisíteni. Az emberek pontosan tudják, hogy mi történt ebben az országban 2002 és 2010 között, pontosan tudják, hogy a rezsicsökkentés politikáját, a terhek csökkentésének a politikáját kívánják folytatni, és nincs illúzióm a tekintetben, hogy az az évtizedeken át tartó politika, amit önök, szocialisták végeztek a "végképp eltörölni" szellemében, meg fog változni. De arra igenis van jó reményünk, hogy az emberek már átlátnak önökön, és nem a "végképp eltörölni", hanem az "eredményeket megtartani" politika oldalára állnak.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)