Készült: 2020.09.19.15:52:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 136-138. felszólalás
Felszólaló Dr. Tarnai Richárd (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  136 - 138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Igen, elfogadom.

ELNÖK: A képviselő urat illeti a szó.

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt 3 évben nagyon sok és nagyon mély változás következett be a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése terén. Az állami szervek és az önkormányzatok mellett új szereplőként ma már a magánvállalkozások is egyre nagyobb megrendelőivé válnak a megváltozott munkaképességűek által előállított termékeknek.

Önkormányzatok egyre nagyobb számban élnek azzal a lehetőséggel, hogy üres ingatlanjaikat bérbe adják olyan vállalatok számára, amelyek az üzem területének használatáért cserébe évekre vállalják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, és ez mindenképpen pozitív fejlemény. Alapvető cél, hogy a megváltozott munkaképességűeknek ne csak munkahelyük legyen, hanem részesüljenek a későbbi nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésüket segítő képzésekben is, és javuljanak az általuk előállított termékek piacra jutásának feltételei is.

A kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását jelenleg is pályázatokkal segíti. Egyre több nagy cég jelentkezik, hogy szívesen foglalkoztatna megváltozott munkaképességű embereket. Egyre több üzletlánc keresi az általuk készített termékeket, sőt vannak olyan áruházláncok, ahol már külön polcokon kínálják ezeket a termékeket. Úgy tudom, ahogy az idén, úgy jövőre is 35 milliárd forintra pályázhatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyivel több megváltozott munkaképességű ember dolgozik ma Magyarországon, mint néhány éve? Illetőleg mik a kormányzat tervei ezen a területen?

Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  136 - 138  Következő    Ülésnap adatai