Készült: 2021.12.03.04:42:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 294. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (FKGP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  294  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA környezetvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Ennek a témának, ma hovatovább úgy látom, Balogh képviselő úr nemcsak avatott szakembere, de a végsőkig történő szorgalmazója is. Én ezt rendkívül jónak és szerencsésnek gondolom. Ez több tárca együttműködését igényli, és ez az együttműködés az én nézetem szerint kifejezetten jól történik. A KÖVIM a maga részéről a vízügyi szakembereivel, a mi tárcánk a környezetvédelmi szakembereivel, a BM reményeink szerint a pénzügyi lehetőségek biztosításával, az FVM pedig a területfejlesztéssel erőteljesen közreműködik azért, hogy ez az egyébként valóban súlyos helyzet itt megoldódjon.

Konkrétan az, ami a Kondor-tónál történt, tehát ahol egyértelműen egy vízmegtartási kezdeményezést valósítottunk meg, továbbá a Kolon-tónál, ahol ugyanez a kezdeményezés szintén sikeresen folytatódik, azt ígéri, hogy van olyan megoldás, ami nem a régi nagyra törő csatornavezetgetéseket támogatná, hanem a vízmegtartást helyezi előtérbe.

Én nagy örömmel hallottam Solt városában, hogy maguk a helyi települések, így például Solt városa el kívánja érni, hogy azok a tavak, amelyek korábban szeméthegyekkel kerültek betöltésre, most megtisztításra kerülnek. Mi ezt támogatjuk pénzügyi lehetőségekkel is, megtisztítják, és ezek a tavak a következőkben már a vízháztartást fogják szolgálni. Ebben látjuk mi igazán a megoldást, és természetszerűleg abban is, hogy a meglevő csatornahálózatot - amely egyébként kiépítés alatt áll - olyan módon folytassuk, hogy az egy ökológiai egyensúlyt fenntartson, ugyanakkor viszont arra a sajátos vízháztartásra tudjon épülni, amely ennek az egész térségnek a sajátossága. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Meggyőződésem, hogy a helyiekkel történő együttműködéssel ez megvalósítható. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

Felszólalások:  <<  294  >>    Ülésnap adatai