Készült: 2020.04.09.02:31:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2004.11.15.), 198. felszólalás
Felszólaló Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás jegyző
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka jegyzői ismertetés
Videó/Felszólalás ideje 1:35


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZŰCS LAJOS jegyző: Országgyűlési határozati javaslat a kárpátaljai magyar és német civil férfiak sztálini lágerekbe történt elhurcolásának 60. évfordulóján.

Az Országgyűlés megerősítve a Magyar Köztársaság elkötelezettségét, az alkotmányban lefektetett demokratikus alapjogok, a demokrácia és a humanizmus eszméi iránti elkötelezettség jegyében határozottan elítél mindenfajta diktatórikus rendszert, illetve diktatúrára való törekvést, amely megfosztja állampolgárait az emberi méltóságtól és elidegeníthetetlen szabadságjogaitól.

1. Az Országgyűlés a kárpátaljai magyar és német civil férfiak sztálini lágerekbe történt elhurcolásának 60. évfordulóján megrendülten emlékezik Kárpátalja történelmének e szörnyű tragédiájára.

2. Az Országgyűlés szolidáris a málenkij robotra elhurcolt több mint 20 ezer magyar és német civil áldozattal, és együtt érez hozzátartozóikkal és leszármazottaikkal, valamint valamennyi emlékező túlélővel.

3. Az egykori szovjet hatóságok több ezer ártatlan ember elhurcolását és megkínzását előidéző intézkedéseit minden, a jog és a demokrácia talaján álló politikai erőnek határozottan el kell ítélnie.
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai