Készült: 2020.07.11.23:56:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (2015.06.17.), 124. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 8:27


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Szeretném megköszönni a képviselőtársaimnak a támogatást, mert úgy látom, hogy minden párt képviselője támogatja azt, hogy a kistelepülések polgármestereinek a fizetése emelkedjék. Én azt látom, a vita inkább abban van közöttünk, hogy miként. Nagyon sok javaslat jött erről. Azt gondolom, hogy több megfontolandó javaslat volt.

Amit viszont képviselőtársaim jeleztek, arra szeretnék reagálni. A legvégén Gőgös Zoltán, MSZP-s képviselőtársamnak, hogy a polgármester csak azzal foglalkozik, vagy azzal foglalkoztatja a közmunkásokat, amihez ő ért. (Gőgös Zoltán: Ezt csak példának mondtam!) Szeretném itt megvédeni a polgármestereket. A polgármesterek, én úgy látom, a kistelepüléseken ezermesterek, majdnem hogy mindenhez értenek, hiszen ha épületet építenek, ő beavatkozik az építészetbe, ha közművet fektetnek, akkor ő ott van. Tehát tulajdonképpen én nem degradálnám le őket arra, hogy csak azt a szegmenst foglalkoztatják, amihez ők értenek. (Gőgös Zoltán: Félreérted, Laci! Nem ezt mondtam!) Egyértelmű, hogy szimpatikusabb nekik, ha szakmájukba vágó dolgot csinálnak, de azt gondolom, a polgármesterek sok mindennel foglalkoznak, és nagyon sok mindenhez értenek.

Azzal kezdte Gőgös képviselőtársam, hogy a belügyminiszter lesz a főnöke a polgármestereknek. (Gőgös Zoltán: Aki fizet, az muzsikál. ‑ Sic!) Biztos ismeri az önkormányzati törvényt a képviselő úr, a képviselő-testület a polgármester főnöke, és higgye el nekem, a képviselők józan belátással szoktak dönteni, a település érdekeit figyelembe véve. Úgyhogy én nem féltem a polgármestereket és az ottani kis képviselőket, hogy úgy döntenek, ahogy a településüknek megfelel.

(A jegyzői székben Gúr Nándort
Schmuck Erzsébet váltja fel.)

Amit mondott, nagyon érdekes a szembeállítás, hogy 80 ember söpör, 10 pedig kertészkedik. Azt gondolom, két extrém példa. Egyébként teljesen igaza van, mert egy kertészetben ‑ éppen tegnap beszéltem egy polgármesterrel, egy 250 fős település polgármesterével, és azt mondta, hogy leszedték a cukorborsót, és 30 ládájuk van, és ma értékesíteni kell nekik. Tehát egyértelmű, hogy a foglalkoztatásból fakadóan tízszer vagy hússzor annyi munkája van egy kertészettel, mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozó polgármesternek, közhasznúnak, egyértelmű, tehát ebben is egyetértünk. De higgye el nekem, erre a szintre lemenni, hogy nézzük, melyik településen mivel foglalkoznak, és úgy adni a bérezést, ez egy nagyon érdekes kérdés.

Feljött az a téma, hogy nem indulnak a polgármesterek településeken, több párttól is jött ez a vélemény. Én meg azt gondolom, hogy ez nem így van. Egy-egy extrém esetet ki lehet emelni. Mindenki mondja, hogy 3200, elmondom, mennyi önkormányzat van: 3175. Azt gondolom, az önkormányzati választáson, lehet, hogy nem jól emlékszem, két vagy három település volt, ahol nem volt polgármesterjelölt. A többin, nagyon sok településen ketten, hárman, négyen, öten, hatan indultak a polgármesteri pozícióért.

A legvégén jött Gőgös képviselő úrnak, hogy a kormány elveszi a közfoglalkoztatást. Pont az ellenkezője van. (Gőgös Zoltán: Én ilyet nem mondtam!) Tehát ha elvennék, akkor nem kapnak bért, volt egy ilyen mondata. (Gőgös Zoltán bólint.) De pont az ellenkezője! Ha látta a ’16-os költségvetést, pluszforrás van még a közfoglalkoztatáshoz hozzátéve, tehát nemhogy nem elvesszük, hanem még erősítjük.

Hegedűs Lorántné jobbikos képviselőtársam azt mondja, hogy van olyan extrém eset, hogy elmennek külföldre dolgozni polgármesterek. (Hegedűs Lorántné közbeszól.) Ki lehet ilyet emelni. Ez hasonló kiemelés, mint amikor azt mondja a televízió, hogy meghalt ma egy ember, aki ment haza a munkából, nem tesszük hozzá, 10 millió meg hazaért. Egy extrémet lehet mondani, de azt gondolom, hogy ez nem általános.

Azt kérdezte a képviselő asszony, hogy miért pont ezért adunk pénzt, lejegyeztem ezt a mondatát. Szeretnék csatlakozni Boldog képviselőtársamhoz. Tán annyi különbség van közöttünk itt a vitában, és mondhatom a patkó minden résztvevőjét, hogy én húsz évig voltam polgármester, és egy picit mi másképp látjuk a dolgokat, nem bántva a hozzászóló képviselőket; tehát aki bent van a rendszerben, bent dolgozott. Meglátszanak azoknak a szavai, akik bent dolgoztak, és meglátszanak annak a szavai, aki nem falun él, nem vidéken él, nem volt polgármester, tehát másképp közelíti meg ezt a dolgot, és tiszteletben tartom, mert önök más helyről látják ugyanazokat a dolgokat, mint mi, akik ott bent élünk.

Szél Bernadett LMP-s képviselőtársam felvetésére, hogy nem védjük meg a kistelepüléseket. Az elmúlt időszakban nem erről szólt a fáma. Bizonyára emlékeznek rá, hogy mondták, hogy a településeknek vége van, mert akkora adósságállománnyal küzdenek. 1200 milliárdot adtunk vissza. Tehát az önkormányzati rendszer eladósodott. És miért adósodott el? Mert volt egy településen egy iskola, ahol ‑ mondok egy számot ‑ 100 millióba került az iskola működése, és kaptunk hozzá 40 milliót, és 60 százalékot hozzá kellett tenni, 60 milliót. Az állam most átvette az iskolákat a településektől, mentesítette attól őket, hogy amiatt eladósodjanak. Elrendezte az adósságállományukat, az iskolát állami fenntartásba vette, közös önkormányzati hivatalokat alakítottunk ki. Emlékeznek rá, hogy mit mondtak a közös önkormányzati hivatalok kialakításánál? Elmondom az együttes ellenzéki álláspontot: ezzel a falvaknak vége van.

(14.00)

Egyetlenegy faluról nem vették le a falutáblát, hogy bezártuk, hogy vége van. Tehát riogattak bennünket és mindenkit, hogy a közös önkormányzati hivatal kialakításával és a 2 ezres számmal a településeknek végük van, de nem lett végük. Ugyanúgy minden település a saját költségvetésével rendelkezik, semmilyen vita nem volt ebből.

Még annyit írtam ide a legvégére, hogy meglátszik, hogy sokan Budapestről nézik a falusi polgármesterek tevékenységét, működését. Azt látom, hogy egy picit nagy a távolság. Boldog István képviselőtársam jelezte az 1500 fő eltörlését. Gúr Nándor képviselő úr azt mondta, hogy függővé tesszük a polgármestereket, a belügyminiszter foglyai lesznek. Én nem látom ezt. Egyébként eléggé érdekes álláspontot mondott el a képviselő úr. Azt mondta, hogy teljes szabadságot kell nekik adni. Hát, azért van egy bizonyos korlát a településeken. Értem, hogy egy kistelepülésnek ne csak politikai, hanem gazdasági szabadsága is legyen, de azért a gazdasági szabadságot picit korlátok közé kell tenni, hogy egy település méretéhez, a foglalkoztatáshoz kössünk bizonyos kifizetéseket.

Ettől függetlenül szeretném megköszönni összes képviselőtársam hozzászólását. Azt gondolom, elindultunk egy úton, abban konszenzus van mindannyiunk között, hogy a kistelepülések polgármestereinek fizetését rendezni kell. Azt gondolom, a vita a mikéntjéből fakad. Bízom benne, hogy ez egy első lépcső, és jön utána a módosítókon keresztül a többi jó döntés, és a kistelepülések polgármesterei úgy érezhetik egy idő után, hogy amiért megdolgoztak, azért megkapják a fizetésüket.

Tisztelettel kérem, mivel ebben a törvényjavaslatban van egy kétharmados dolog is, hogy ezt az első lépést, ha egy ellenzéki párt támogatná, akkor a polgármesterek pénzhez juthatnának. (Hegedűs Lorántné: Melyik az a része?) Ne legyen az a bélyeg, hogy amiatt nem tudunk nekik pluszjuttatást adni, mert valamelyik ellenzéki párt nem támogatta. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai