Készült: 2020.07.06.08:46:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2015.11.17.), 127. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 6:11


Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában, azt gondolom, egy nagyon fontos dolgot teszünk helyre. 2014 őszén volt egy módosításunk, amellyel módosítottuk a polgármesterek illetményét, tiszteletdíját. Azt gondoljuk, hogy az elmúlt időszak történései, jelzései, a beszélgetések polgármesterekkel arra indítottak bennünket, hogy tisztességesen rendezzük az ő bérüket. Azt gondolom, hogy most egy olyan javaslat van előttünk, amely a patkó minden oldalán lévő pártot arra invitál, hogy támogassa ezt a javaslatot.

El is mondom, hogy miért. Több javaslat is jött már korábban az ellenzék részéről, de azok a javaslatok, azt gondolom, nem biztos, hogy úgy tükrözték azt a munkát, amit a polgármesterek letettek az asztalra. Ha az önkormányzatiságról beszélünk, azt gondolom, az egy sikerágazat. Hihetetlen, hogy településeken élő polgármesterek, képviselők, ottani civil szervezetek mi mindent meg nem tesznek az ott lévő emberek boldogulásáért. És ez nagyon helyes. A 3155 önkormányzatból mintegy 2809 falu van, és akiket most érint ez a törvényjavaslat, az 1500 lélekszám alatti település, abból 2139 van.

A polgármesterek feladata a településüzemeltetés és településfejlesztés. Ebben azt látom, hogy több polgármester nagyon kiváló eredményeket ért el, ha csak szűkebb hazámat, Zala megyét vesszük alapul. Nagyot változott az önkormányzati rendszer, hiszen az elmúlt időszakban óriási hiányt halmoztak fel, és az állam úgy döntött, hogy mintegy 1200 milliárdot elvisz az önkormányzatoktól, ami a polgármesterek munkáját, be kell ismernünk, nagyon nehezítette. Illetve azok az önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el, kaptak egy kis jutalompénzt az elmúlt időszakban.

Függetlenül attól, hogy a polgármesterekhez nem tartozik az iskola, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz soroltuk, úgy látom, a polgármesterek most is odafigyelnek a településükön üzemelő iskolákra.

(17.10)

Nagyon fontosnak tekintik az óvodák üzemelését. Nagyon nagy vita volt, amikor a körjegyzőségből átalakítottuk közös hivatalokká az intézményeket, nagyon nagy vita volt, és azt gondolom, hogy helyesen jártunk el, amikor átalakítottuk ‑ ezek a viták lezajlottak.

Óriási különbségek vannak települések között, még azonos lélekszámban is. Amikor jött az ellenzék részéről egy javaslat, hogy száz fő alatt ennyi pénzt adjunk, száz és ötszáz fő között ennyit, mi azt mondtuk, hogy nem biztos, hogy helyes, mert egy 800 fős településen lehet, hogy nincs iskola, óvoda, háziorvos, védőnői szolgálat, de van olyan ilyen kistelepülésen, hogy üzemeltetnek ezekből az intézményekből mindegyikből legalább egyet, és ez azt jelenti, hogy a munkája a polgármestereknek így sokkal nagyobb.

Arra teszünk javaslatot ebben a törvényben, hogy mintegy 30 százalékkal emelkedjék a polgármesterek fizetése, díjazása, illetve a javaslatban eltörölnénk az összeférhetetlenséget. Ez azt jelentené, hogy ha a polgármester pluszmunkát csinál, pluszfeladatot, gondolok itt a közfoglalkoztatásra és sorolhatnám, nagyon sok polgármester sportegyesületet vezet, civil szervezetet szervez, LEADER-ben közreműködik és sok minden másban, ehhez lehetne pluszjuttatást adni. Tehát ha a törvényjavaslatot nézzük, akkor nemcsak a 30 százalékos bérnövekmény lenne, hanem tulajdonképpen amellett még egy plusz megbízásból is kaphatna illetményt.

Azért jó ez a javaslat énszerintem, mert itt a testület differenciálhat. Tehát a testület látja, a képviselő-testület, hogy a polgármestere mindent megtesz-e az adott településért, jól dolgozik-e, és tulajdonképpen pozitívumként hathat az, ha azt mondják neki, hogy most adunk 10 százalékos fizetéskiegészítést, és hogyha jól dolgozol, akkor hozzáteszünk még tízet. Vagy netalán azt mondják egy most dolgozó polgármesternek, hogy te már letettél annyit az asztalra, hogy kapásból azt mondjuk, hogy 30 százalékkal több illetmény illet meg.

Én úgy gondolom, hogy ez a javaslat azért született meg, mert nagyon sok jelzés érkezett irányunkba, nagyon sok polgármester megkeresett engem is és a képviselőtársaimat is. Úgy éreztük, hogy eljött az ideje, hogy tisztességgel, méltóképpen megemeljük ezeket a béreket, amelyek most egy picit az 1500 lélekszám alatti településeknél alacsonyak.

Ismételten mondom, hogy ha a 30 százalékos bérnövekmény mellé hozzájön még egy-egy megbízás, akkor azt gondolom, hogy tisztességesen lehet rendezni a kistelepülések polgármestereinek a bérét. Ez azt jelenti, hogy a következő időszaktól már egy méltó fizetést kaphatnak a települések első emberei.

Ennyit szerettem volna elöljáróban elmondani, és várom az ellenzéki, illetve vezérszónoki hozzászólásokat, és természetesen utána kívánok válaszolni a felvetett kérdésekre. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai