Készült: 2021.04.16.04:00:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2001.12.12.), 76-80. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:38


Felszólalások:  Előző  76 - 80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Normál felszólalás.

 

ELNÖK: Normál menetrendben kíván hozzászólni?

 

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Normál felszólalás, hogyne!

 

ELNÖK: Normál felszólalás következik, csak miután ön államtitkár, ezért előnyben kell hogy részesítsem a többiekkel szemben, tehát előreugrik a Fidesz felszólalói között. (Horn Gábor: A normál felszólalás kizárt, bizonyos feltételek hiányoznak!)

 

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Egyetértek mindazokkal, akik előttem arról beszéltek, akár a kormánypárti, akár az ellenzéki oldalról, hogy Magyarország sikereiről beszélnünk kell itthon és külföldön; hogy Magyarországnak tennie kell azért, hogy a róla kialakult kép a magyar állampolgárok és a külföld szemében is a lehető legjobb legyen. Ezért nagyon fontos számunkra, amikor a saját magunkról alkotott képet külföldről megerősítik.

Az elmúlt hónapban jelent meg az Európai Unió bizottságának országjelentése, amelyből ha kivágnánk a gazdaságra vonatkozó részeket és ezt minden postaládába az Országimázs Központ eljuttatná, akkor okkal mondhatná bárki, hogy ez egy valóságos sikerpropaganda. Ugyanis az Európai Unió Bizottsága a magyar gazdaságról és általában Magyarországról a jelentésében nagyon kedvező képet festett.

De az Európai Bizottság nem áll egyedül azon nemzetközi szervezetek sorában, akik Magyarországról az elmúlt időszakban kiváló véleményt alkottak, mert például az OECD egy olyan jelentést tett közzé, amely a tudásalapú gazdaság szempontjából vizsgálta a különböző államokat, és Magyarországot a világon a hatodik helyre tette, vagyis úgy ítélte meg, hogy a versenyképességünk a tudásalapú gazdaságban a hatodik helyre, nagyon előkelő helyre sorol minket.

De más nemzetközi szervezetek is, amelyek az országok versenyképességét vizsgálják, Magyarországnak az elmúlt időszakban javuló helyezéseket, javuló pontozást adtak. Például az Európai Unió Bizottsága úgy fogalmaz, hogy az elmúlt tíz évben most volt a legmagasabb a gazdasági növekedés, az Európai Unió gazdasági növekedése átlagának kétszeresét értük el; most a legalacsonyabb a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta, lényegesen alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga, és különösen gyors ütemben csökkent a tartósan munkanélküliek száma; és most a legalacsonyabb az infláció, és ennek a csökkenése az elmúlt időszakban lényegesen felgyorsult. 1998 óta nő a foglalkoztatottak száma, '98 óta 233 ezerrel többen dolgoznak, mint azt megelőzően; és nőtt az egy főre jutó jövedelem is, és különösen az elmúlt időszakban erősen növekvő ennek a tendenciája - ahogy az Európai Unió országjelentése fogalmaz.

Az országjelentés pozitívan említi a minimálbér emelését is, amely a foglalkoztatottak közel 25 százalékát érinti kedvezően (Bauer Tamás: Ez nem igaz!), és nagyon sokszor, többször pozitívan említi a Széchenyi-tervet, utalva arra, hogy ennek első kedvező jelei már láthatóak, különösképpen az otthonteremtés területén, az új lakások építésének területén és a turizmus területén.

Csak megemlítem, hogy persze az Európai Unió országjelentése más, itt elhangzott véleményekkel szemben egyszer sem említi pozitív összefüggésben és semmilyen módon nem említi az egykori Bokros-csomagot.

Az országimázs azért fontos, mert ez visszahat a saját tudatunkra is, visszahat a gazdasági döntéshozók tudatára is, és ilyen módon befolyásolja azokat a döntéseket, amelyeket a gazdasággal összefüggésben hozunk. Ha kedvezőtlen kép él a külvilágban és bennünk is a magyar gazdaság helyzetéről - ahogyan ezt sokan szeretnék -, ha végzetesen rossznak látjuk a magyar gazdaság helyzetét, akkor ennek következtében a gazdaságpolitika pánikreakciókat fog mutatni, és olyan kapkodásba kezd, amelynek, tisztelt hölgyeim és uraim, Bokros-csomag lehet a vége.

Éppen ezért kérem, emlékezzenek arra, hogy az orosz pénzügyi válság idején, az árvizek idején, a boszniai háború idején hány helyről hallottuk, hogy megszorító intézkedésekre van szükség, hogy pótköltségvetést, Járai-csomagot kell alkotni. A kormány nem engedett ezeknek a nyomásoknak, a kormány nem esett pánikba, nem kezdett kapkodni, kitartott a saját pozitív jövőképe mellett, és ennek köszönhetőek mai sikereink. Ha akkor önökre hallgatva, ellenzéki képviselőtársaim, új Bokros-csomagot alkotunk, minden bizonnyal nem juthattunk volna ide el, és ebben jelentős szerepe van annak, hogy a kormánypártokban, a kormányban pozitív jövőkép élt, a magyar gazdaság jövőjéről, lehetőségeiről kedvező véleményt alkottunk. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a pozitív jövőképet, pozitív várakozásokat fenntartsuk, ne csak az állampolgárok fejében, ne csak a rólunk gondolkozó külföldi szervezetek, befektetők fejében, tudatában, hanem a magyar gazdaságpolitikusok tudatában is.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Sasvári Szilárd: Bravó! - Taps a Fidesz és az FKGP soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  76 - 80  Következő    Ülésnap adatai