Készült: 2020.07.06.02:18:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2012.06.11.), 352. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Én csak arra hívnám fel mindenkinek a figyelmét, hogy még itt a vitában sem szégyen megváltoztatni az álláspontjukat. Hadd olvassak fel önöknek egy mai hírt, az olasz államfőről szól: súlyos hibának nevezte a volt Olasz Kommunista Párt 1956-os, a magyar forradalom szovjet leverését helyeslő állásfoglalását Giorgio Napolitano olasz államfő az olasz és a lengyel sajtónak adott interjújában. (Szabó Timea: A Nemzeti Sportban olvastad?) Súlyos és égbekiáltó hiba volt a pártvezetőség részéről - mondta Napolitano -, aki maga is tagja volt a párt felső körének. Emlékeztetett rá, hogy az Olasz Kommunista Párt tanult a leckéből, és a '68-as csehszlovákiai szovjet megszállást már ellenezte. A későbbiekben elmondja, hogy revideálta korábbi álláspontját, önvizsgálatot végzett, és ezért fordult meg az '56-os magyar forradalom leverésével kapcsolatban a véleménye az olasz államfőnek.

Tehát bárki bármilyen állást foglalt el az elmúlt időszakban ezzel a kérdéssel kapcsolatban - bár azoknak a szocialista képviselőknek a jó része azért nincs itt, akik erről másfajta véleménnyel voltak, és nyilván ez befolyásolja a párt mostani álláspontját -, lehet ezen változtatni, az olasz kommunisták ilyen szempontból példát mutathatnak mindenki számára.

Annyit mondanék el, hogy voltak azért olyan észak-atlanti állam- és kormányfők, akiknek oroszlánrészük volt a kommunista rendszer megdöntésében, mondjuk, Ronald Reagan vagy Margaret Thatcher. Ha itt lennének köztünk, szerintem egyikőjük sem tűrné el, hogy bárki vörös csillagot tűzzön ki magára vagy sarló-kalapácsot tűzzön ki magára. Ők hajlandóak voltak egész politikai pályájukat annak szentelni, hogy az ezen két gyilkos jelkép mögött meghúzódó eszmét leverjék, és az egész világból eltüntessék. Mi nekik is és sok mindenki másnak is nyilván itt Magyarországon is vagy II. János Pálnak is hálásak lehetünk, hogy nem kommunizmus alatt élünk. Szerintem, ha ők itt lennének, Margaret Thatcher vagy Ronald Reagan, nekik egyértelmű lenne, hogy ilyen jelképeket szabad-e magunkon hordani vagy sem. Ők annak szentelték a politikai pályájukat, hogy az egész világról kiirtsák ezeket a politikai jelképeket.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai