Készült: 2020.07.10.19:18:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2012.06.04.), 275. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A főkonzulátus 2002 januárjában nemzetpolitikai, regionális együttműködési és konzuli érdekvédelmi célok miatt került megnyitásra. Ahogy ön is célzott rá, említette, hogy a főkonzulátus a tevékenységét 2006 szeptemberében az akkori kormány döntése értelmében beszüntette. Az eszéki konzulátus újranyitásáig a magyar állampolgársági kérelmeket a horvátországi magyarok a magyarországi határ melletti települések jegyzőinél vagy pedig a zágrábi magyar konzulnak adhatják át. Ugyanakkor a zágrábi magyar nagykövetség konzulja minden héten kihelyezett konzuli napokat tart Eszéken, így az egyszerűsített honosítás tekintetében a horvátországi magyarok igényei le vannak fedve.

A folyamatban nagymértékben támaszkodhatunk a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének közreműködésére, tájékoztatást adnak a kérelmezőknek, és segítséget nyújtanak a kérelmek kitöltésénél. A kihelyezett konzuli nap során egyébként konzuli ügyek elintézésére is sor kerül, tehát maga a konzuli szolgálat el van látva, mindazonáltal fontosnak tartjuk, hogy kereskedelemfejlesztési, regionális együttműködési célból a magyar diplomácia állandó képviselettel is rendelkezzen Eszéken, és ez biztosított legyen az egész térségben, ez egyben tehermentesítené is nyilvánvalóan a zágrábi magyar nagykövetséget.

A lehetséges képviseleti ingatlanok szemléje a konzuli informatikai biztonsági feltételek szem előtt tartásával az ősz folyamán már megtörtént. Sajnos, az anyagi források függvénye az, hogy pontosan mikor kerülhet sor ennek az új épületnek a megnyitására, de mint mondtam, a szolgálatot addig is igyekszünk ellátni, hogy se Zágrábba, se a magyar határ túloldalára ne kelljen elutazni, ha valaki konzuli, legfőképpen pedig állampolgársági ügyet akar intézni.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai