Készült: 2020.07.06.01:44:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2012.06.04.), 259. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valamelyest hátulról előrefelé haladva, felhívnám a képviselő úr figyelmét a szerb uniós csatlakozási folyamat egyik újabb állomására. Idén, a 2012. február 28-ai ülésén az Általános Ügyek Tanácsa, amikor megfogalmazta a maga következtetését a szerb uniós csatlakozási folyamatról, akkor ahhoz egy nyilatkozatot fűzött a stabilizációs és társulási folyamattal kapcsolatban, amely kimondja szó szerint - nyilván ez a magyarok számára nagyon fontos -, hogy az EU-hoz való csatlakozás egyik fontos feltétele a kisebbségek tiszteletben tartása és védelme.

Már a korábbiakban is Magyarország kihasználta azt a lehetőségét, hogy az Európai Unión belül van, az Európai Unió értékei védik a kisebbségeket, így a magyar, ott élő nemzettársainkat is. Már tavaly december 8-án is, amikor a szerb társulási megállapodás elfogadása volt, addigra a szerb kormány rendezte a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatos azon diszkriminatív helyzetet, hogy csak a magyarok nem kapták vagy nem kapták volna vissza az elkobzott vagyontárgyaikat. Úgyhogy Magyarország egyszer már, a 20-22 éves demokratikus története során talán először, de élt egy igen erélyes eszköz lehetőségével, és ez sikerre is vezetett, az ottani magyarok visszakapták jogos jussukat.

Ami a magyar-szerb akadémia vegyes bizottságát illeti: a két köztársasági elnök 2009 végén kérte föl az akadémiák elnökeit, hogy hozzák létre ezt a testületet. Ezt az akadémiák hozták létre, teljesen szuverén módon, függetlenül a kormányzattól, így is kezdték meg a tevékenységüket, amely valóban nem halad kifejezetten nagy sebességgel, de ettől függetlenül mi sem a munka tempójára, sem a terjedelmére nem tudunk befolyást gyakorolni. De a VMSZ például igyekezett pluszforrásokat biztosítani ehhez a közös munkához.

A temerini fiúk ügye már napirend előtt ma szóba került, úgyhogy arról a legfrissebb tájékoztatást a képviselőtársaim megkapták.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai