Készült: 2020.02.29.10:37:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 217. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az érdekes felszólalások fényében engedtessék meg, hogy figyelmeztessem magunkat, tisztelt Ház, arra, hogy a tőzsdének a szerepe és a megbízhatósága mindabban a témában, amiről itt szó van, bizony megfelelő körültekintéssel kezelendő. Mire gondolok specifikusan?

Az értékpapírok visszavásárlásánál lehet, hogy a piaci értékmeghatározás szellemében a tőzsdét vesszük alapul, hiszen az a piaca az értékpapírnak, ugyanakkor, tisztelt Ház, jó, ha annak tudatában vagyunk, hogy a tőzsde jobban - milyen szót használjak? - manipulálható, mint más piac. Tehát valaki a tőzsdén vagy felverheti vagy aláverheti, vagy különböző módon manipulálhatja a tőzsdeárfolyamot, tőzsdejegyzést annak fényében, hogy valami olyasmit szándékozik tenni, hogy értékpapírokat visszavásárol - figyelmeztetés; jó volna, ha a kormány vagy módosító javaslat ennek a tudatára utalna.

Még egy megjegyzés, tisztelt Ház, az, hogy szükséges volna kibetűzni és kimondani egy másik jelenséget, ugyancsak ilyen kockázat, veszélyes jelenséget, nevezetesen, hogy az értékpapír, vagy talán inkább rövidre fogva: azt, tisztelt Ház, hogy vállalatok egymásnak úgy számlázhatnak, olyan számlákat küldhetnek, amiben szubvenció jelenik meg, különösen leányvállalatok és anyavállalatok ezt szokták csinálni, és jó volna, ha ennek tudatában lennénk, és minél kevesebbszer lennének becsapva a részvényesek vagy az adószedő.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai