Készült: 2020.10.28.18:26:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

18. ülésnap (2010.06.28.), 171. felszólalás
Felszólaló Dr. Ángyán József (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úrról köztudott, hogy milyen elkötelezett a tanyákon élőkért, miután maga is tanyán él, az egyike azoknak a képviselőknek, akik tanyáról jöttek, ezért szeretném most itt határozottan mindjárt az elején leszögezni, hogy a kormány kiemelt figyelmet kíván fordítani a tanyákra, a tanyás térségekre és az ott élőkre.

(16.40)

Nem jelent ez új irányt a politikánkban, hiszen az elmúlt ciklusban közösen fogadtuk el azt az országgyűlési határozatot, amely a tanyák és a tanyás térségek megőrzéséről és fejlesztéséről szól. Meggyőződésünk szerint ugyanis a tanyasi gazdálkodás nem idejétmúlt létforma, hiszen azokat a gazdálkodási formákat tekintjük korszerűnek, amelyek az adott tájnak, kultúrának megfelelnek. Magyarországon nem véletlenül alakult ki ez a szórvány településszerkezet, hanem azért, mert a gazdálkodásnak az ország egyes területein ilyen formában vannak meg a feltételei, ezért a kormány elkötelezett amellett, hogy végrehajtsa az országgyűlési határozatban foglaltakat. Tesszük ezt azért is, mert elvei összhangban vannak vidékfejlesztési politikánkkal.

Képviselő úr is jól ismeri, hogy olyan, a tájak eltérő természeti adottságaihoz és a gazdálkodási tradíciókhoz igazodó mezőgazdaság megteremtése a célunk, amely az egyéni, családi kis- és középbirtokok meghatározó szerepére épül. Ennek megfelelően alakítjuk ki föld- és birtokpolitikánkat, vidékfejlesztési lépéseinket, s teszünk javaslatot a gazdasági szabályozórendszer és a jogszabályi környezet megváltoztatására is.

Mindezt figyelembe véve az elkövetkező fél évben, a tízéves fejlesztési stratégiai programunk megalkotása keretében ki fogunk dolgozni egy átfogó tanyafejlesztési programot, és közösen megkezdjük a törvényi szabályozás, a tanyatörvény előkészítését is. A kormány politikáját e téren is a nemzeti együttműködésre kívánjuk alapozni, mert hiszünk abban, hogy olyan kormányzásra van szükség, amely ismét az emberek és a mindennapi élet problémái felé fordul.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai