Készült: 2020.10.30.16:46:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

18. ülésnap (2010.06.28.), 169. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyarországi tanyákon élő 300 ezer emberről a kormányzati politika az elmúlt nyolc esztendőben teljesen megfeledkezett. A tanyasi embereket a szocialista kormányok magukra hagyták. Az elmúlt nyolc évben fájdalmasan kettészakadt közös otthonunk a vidék és a főváros Magyarországára. A megszorításoktól terhes kormányzati politika megpróbált éket verni a vidéki és a fővárosi magyar emberek közé azáltal, hogy azt sugallta: a vidéki emberek csupán másodrangú állampolgárok, akik számára az államnak nem kell olyan alapvető szolgáltatásokat garantálnia, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy éppen a közlekedés. Az új kormány, a nemzeti ügyek kormánya reménység szerint más szempontok alapján viseltetik majd a magyar vidék, a magyar tanyavilág iránt.

Tisztelt Államtitkár Úr! A magyarországi tanyás térségek megmaradása érdekében tanyatörvényre van szükség, mert bármily hihetetlen, szabályozási szempontból a tanya nem létezik. Egyetlen jogszabályban sem jelenik meg a tanya sem preferált, sem fejlesztendő területként; csak egy tanyatörvény pótolhatná ezt a jogszabályozási űrt. Az önálló tanyatörvény megalkotása révén lehetőség nyílna arra, hogy a magyarországi tanyás térségeket érintő szakpolitikai kérdéseket komplex módon kezelje az új kormányzat, megteremtve ezáltal a magyar tanyavilág fenntarthatóságának feltételeit. A magyar tanyavilág ugyanis a magyarság kulturális öröksége, nemzeti kincsünk, sajátos életmód, hagyomány, kultúra, megújítandó örökség, amelynek fennmaradásáért, megőrzéséért, ápolásáért felelősséggel tartozunk.

Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár urat, milyen lépéseket tervez a Vidékfejlesztési Minisztérium a magyarországi tanyás térségek fenntarthatóságának megteremtése érdekében.

Köszönöm megtisztelő válaszát. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai