Készült: 2020.07.05.23:17:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (2003.10.14.), 90. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Kis Zoltán úr mondandójával egyetértve, hogy éljen a szigorral és a törvény adta felhatalmazással mindenki, egy speciális részterületre ő igazából nem gondolt. Amit a vezérszónoki beszédemben érintőlegesen mondtam, ez pedig a nagyvárosok, kiemelt üdülőterületek problémája, ahol a kárpótlások során sokszor 20-30-50-200 négyzetméternyi területeket licitáltak ki, és esetenként összefüggő 30-50 hektáros táblák vannak így osztatlan tulajdonban.

Ezekkel a területekkel igazából nem tud kezdeni semmit sem a tulajdonos, mert nem tud telket kialakítani, illetve van, ahol – mondjuk, a lakhelyem környékén látom - ki-ki egy-két bódét felállított a maga száz négyzetméterére, de ez törvényellenes, tehát itt valami törvényi dolgot kellene produkálnunk.

Mire gondolok? Mit kellene elérnünk? Ezek a területek igazából így használhatatlanok. Hogy mikor kerülnek be belterületbe, előbb vagy utóbb várható, hogy be fog kerülni, de még egyelőre nem lehet tudni, hiszen az önkormányzattól függ, és az önkormányzat ilyen helyzetben biztos, hogy nem fogja bevonni, mert nem tudja rendezni a területet.

Tehát itt valamiféle kisajátítási rendszerben is érdemes gondolkodni, az önkormányzatok tulajdonába és érdekeltségébe adni ezt a területet, hiszen ezt a későbbiek során ténylegesen nagy értékű telekként, akár lakóterületként, akár ipari parkként, akár más célra tudnák hasznosítani, és nem lenne a mostani parlagfüves terület. Ilyen konkrét példát tudok mondani Soroksáron, a soroksári Duna-ág mentén, a volt Magyar-Bolgár Barátság Tsz területét, ami 30 hektár, 20-tól 150-200 négyzetméteresekre felosztva; és a helyén most mi van? Parlagfű és gyomtenger, egy-két őrülttel, aki a maga néhány kis négyzetméterét próbálja művelni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nem tudjuk ott megbüntetni, elnézést, mert nem tudjuk megmondani, hogy kié az a néhány négyzetméter.

 
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai