Készült: 2020.07.07.06:14:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (2003.09.22.), 396. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  396  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Nos, hát Kékkői úr hozta a formáját bizonyos kijelentéseiben. (Derültség.) Habár hozzá kell tennem, hogy alapos munkát végzett az elemzés kapcsán, csak a következtetésekkel van nekem gondom és problémám.

Én nem hiszem, hogy a konszolidáció a klientúra kielégítését, lekötelezését szolgálta volna. Kékkői úr, azért szeretném mondani, hogy az a kör, amelyik ön szerint túlzott mértékben kapott pénzt az állami költségvetésből, még mindig több mint 100 ezer embernek ad kenyeret, a mezőgazdasági termelés felét biztosítja. Bizonyos ágazatokban, bizonyos területeken, azt mondom, ők azok, akik versenyképes árutermelésre is képesek.

 

 

(22.50)

 

 

Sőt, azt se feledjük, hogy ha megvizsgálnánk, hogy milyen a költségvetési egyenlege, akkor esetenként azt tapasztalnánk, hogy befizetők, hiszen adót fizetnek minden egyes alkalmazottjuk után, és fizetnek ezen túl kemény adóforintokat általános gazdasági tevékenységük után is. Ugyanezt kedvezményként viszont megkapják a családi gazdálkodók, hiszen náluk az adóbefizetés az árbevétel-arányos vagy egyéb tevékenységükhöz képest lényegesen kevesebb. Tehát ezt is föl lehet fogni egy bizonyos pozitív diszkriminációnak megítélésem szerint, és nem, mondjuk, klientúrának. Hiszen akkor mondhatnám, hogy önök meg klientúrát építettek a másik oldalról.

De ez nem vezet előre, uraim, mert azt tudom mondani, amit Ékes József mondott még a kezdet kezdetén, hogy nem ártana békét teremteni, különösen a mezőgazdaságban, mert semmi értelme nincs, ha itt a szektorok között megpróbálunk mesterségesen határokat húzni; sőt még rosszabb, ha egymásnak akarjuk ugrasztani őket.

Az osztatlan kapcsán meg hadd mondjam el - ugye, nem ért ezzel egyet, Kékkői úr? -, hogy megkeresett engem egy idős bácsi, hogy szeretné hasznosítani a földjét. Kérdeztem tőle: - Bátyám, mennyi ez? - Öt terület. - Mekkora a terület összesen? - 1100 négyzetméter. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezt is szeretné kiméretni osztatlanban?

 
Felszólalások:  Előző  396  Következő    Ülésnap adatai