Készült: 2020.07.05.00:35:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (2003.09.22.), 326. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Én is csatlakoznék az előttem szólóhoz. Lengyel Zoltán úr előadta, hogy tulajdonképpen az előző kormány mindent nagyon szépen, nagyon jól csinált, ők maguk se értik, hogy miért váltották le mégis őket a szavazók, az állampolgárok. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Ezt nem mondta. - Ne tessék ilyet mondani, mert nem mondta!) Másik részről meg előadják azt, hogy ők milyen jól értenek mindenhez. Bennem már lassanként megfogalmazódik az is, hogy ha ennyien értenek a gazdaság helyretételéhez, a társadalom helyretételéhez, illő lenne most ebben a négy évben, ameddig ellenzéki pozícióba szorultak, menjenek el, mondjuk, Afrikába dolgozni, biztos, fel tudnának virágoztatni egy-két országot.

Azt tudom én is mondani, hogy ez a 65 milliárdos csomag, amit nehezményez a mezőgazdaságnál, megmentett és működőképesen tartott egy ágazatot, amelyikről tudjuk, hogy az uniós csatlakozás kapcsán amúgy is nehéz helyzetben van. Az, hogy mi célirányosan a családi gazdaságokat akartuk tönkretenni, egyenesen hazugság. Az viszont tény, hogy önök mindent elkövettek kormányzásuk alatt azért, hogy megfojtsák a szövetkezeteket. Tehát azon túl, hogy fölvásárolták az üzletrészeket, olyan törvényt hoztak, amivel belekényszerítik őket az átalakulásba. Márpedig azokat az üzletrészeket, amiket fölvásárolt az állam, és most például nem tudnak SAPARD-pénzért pályázni, mert 25 százalék feletti az állami tulajdonrész, önök egy ügyes csűrcsavarral eladták volna a klientúrának, akik gyorsan-hamarjában részt tudtak volna szerezni, és akkor már kemény részvényrészt tudtak volna szerezni 2005 után ezekből a sokat szidott szövetkezetekből, amik már akkor nem is olyan nagyon káros tevékenységet folytattak.

Tehát, uraim, ha beszélünk koncepcióról, egyebekről, amik károsak egyik vagy másik rétegnek, úgy érzem, hogy az MSZP eddigi tevékenysége inkább az egyensúlyt próbálta összehozni, és azt mondta, hogy a szektorsemleges mezőgazdaságért dolgozik, és szeretné azt segíteni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai