Készült: 2020.07.08.07:24:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (2003.11.04.), 137. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  137  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Járvás úrnak mondanám, hogy én például az ipari szövetkezetekről és az áfészekről is beszéltem, és ott azért létezett magánszektor is. De a mezőgazdaságban is létezett az Alföldön egyéni termelés, de nem is ez a lényeg.

Domokos úr a tulajdoni jogokat, a jogosítványokat kicsit túldimenzionálja. Szóval, ha jól megnézzük például egy holland, tészszerű szövetkezet működését, amelyik már igaz, hogy több évtizede működik: én érdeklődtem náluk, hogy például mi lesz, ha csődbe jut ez a beszerző-értékesítő szövetkezet, amelyik egy térség kertészeit látja el, illetve értékesíti a termékeket. Azt mondták, ez lehetetlen. Másrészről mi van olyankor, ha valaki eladja a földjét, és elmegy máshova - semmi. Azt a pár guldenjét, amit befizetett névlegesen, hogy ott legyen, azt visszakapja, de az egész nagy konglomerátumnak az óriási vagyonértékéből egy fillért nem kap, abból az osztatlan tulajdonból, amihez hozzáadott az állam is, és az elődök is nagyon-nagyon sok munkát és pénzt fektettek bele, és azért csinálják, hogy majd az ükunokájuknak is meglegyen. És ha valaki nem felel meg az ottani követelményeknek, mondjuk, mert rohadt almát visz be, immáron ötödször, akkor azt kizárják, és nem kap egy fillért sem.

És ha megnézzük, hogyan csináltuk mi ezt? Kérem, akit kizártak a szövetkezetből, mert lopott, az is kapott most az üzletrészéért pénzt! Tehát kicsit szövetkezeti módon kellene már gondolkodnunk! Zárjuk le ezzel a most beadott törvényjavaslattal a múltat, próbáljunk meg kicsit a jövő szövetkezeteinek a fejével gondolkodni, mert ha ezt nem tesszük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), akkor nagyon nagy baj lesz, mert a szövetkezésnek az Unióban és a világban még mindig óriási jövője van.
Felszólalások:  Előző  137  Következő    Ülésnap adatai