Készült: 2020.07.09.11:40:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2005.11.08.), 112. felszólalás
Felszólaló Márfai Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:25


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én vettem a fáradságot, és tételesen átnéztem, hogy az informatika és a távközlés területén milyen ígéreteink voltak és hogyan teljesültek. Járulékosan kapcsolódom az előttem szólóhoz, mert az ECDL számítógép-kezelői vizsga és a nyelvvizsga díjának visszatérítése egy külön szabályban rögzül, ami szerencsére a teljesült ígéretek közé tartozik. Ez nem is kérdés, hogy teljesült, olyannyira, hogy viszonylag széles körben igénybe is veszik ezt a támogatást a fiatalok. Nem is ezt emelném ki, inkább megemlítem mint érdekességet, hogy a támogatás a korábbi években teljesített vizsgákra utólag is jár. Azért mondom, mert ezt sokan elfelejtik, és nem veszik igénybe ezt a lehetőséget. Amúgy a támogatást a helyi önkormányzatok vagy a közigazgatási feladatot ellátó nem állami intézmények fenntartói igényelhetik.

Nem megyek tovább ezen a gondolaton, inkább arról beszélnék, hogy a fiatalokat érintő fontos környezeti tényező az informatika és hírközlés helyzete. 2002-ig a háztartások 18 százalékában volt személyi számítógép, jelenleg pedig a háztartások 41 százaléka rendelkezik számítógéppel. A településeket illetően 2002-ben 600 településen még csak vezetékes telefonellátás sem volt, nálunk volt a legdrágább a mobiltelefon-tarifa, a betárcsázós internet, és utolsó helyeken kullogtunk a szélessávú internettarifában is. Ma már ez másképp van. Ma Magyarország a 30 legfejlettebb ország közül a 18. a mobiltarifákat illetően, a nemzetgazdaságot tekintve 7 százalékkal bír ez a bizonyos informatika-hírközlés ágazat, vagy hogy egy keményebb számot is mondjak: a termékexportunk 14 százalékát ez az ágazat adja, ami egy bővülő exportban, tehát évi 10 százalékot meghaladó mértékben bővülő exportban az utolsó pár évben tízszeres növekedést jelent.

Azt ígértük, hogy a köztársaság kormánya segíti a számítógépes ismeretek és az internethasználat elterjedését, folytatjuk a sulinet expressz programot, és 2006-ra teljesen kiépítjük a közhálót. Ennek keretében minden iskolát szélessávú internetkapcsolattal látunk el, tovább bővítjük a szélessávú internet-hozzáférések számát. Így van, 2002 végén Magyarország 2530 települési általános iskolája közül összesen 596-ban volt internet, ma a közhálón keresztül 5200 magyarországi alap- és középfokú oktatási intézmény, továbbá önkormányzatok, könyvtárak, kulturális intézmények, összességében 7300 kedvezményezett kap szélessávú internetszolgáltatást.

 

(13.30)

 

Sorolhatnám a szakterületen az eredményeket, de az előttem szólók azokat nem is kérdőjelezték meg. Ebben a fejlődő, bővülő informatikai térben létezik az az ifjúság, amiről beszélünk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai