Készült: 2020.07.12.21:39:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 233. felszólalás
Felszólaló Márfai Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormányprogram azt tartalmazza, hogy Magyarországnak a tudásalapú információs társadalom kiépítése a célja. Az információhoz való hozzájutás joga a demokratikus társadalom egyik alappillére. Az infokommunikáció elterjedését, az információs társadalom kiépülését 2005-ben és 2006-ban a kormányprogram több soron támogatja. A Sulinet Expressz-program keretében 2005-ben minden iskolát széles sávú internetkapcsolattal látunk el. Bővítjük a széles sávú internet-hozzáféréseket. Négyezer e-Magyarország-pontot létesítünk. Támogatjuk az elektronikus közigazgatást. Törvénybe iktatjuk az elektronikus információs szabadságot. Az internet eszközrendszerével fokozatosan nyilvánossá és elérhetővé tesszük az államigazgatást. Költségvetési támogatást adunk a számítógépek és az internet eléréséhez szükséges eszközök vásárlásához, valamint az internet használatához.

2005-2006 a széles sávú internet évei lesznek. Az internet elérését, elterjedését segítő egyik adópolitikai eszköz a legalább százmillió forintos széles sávú internetberuházásra igényelhető fejlesztési adókedvezmény. A távközlési piac sajátosságainak megfelelően ez az értékhatár úgy lett kialakítva, hogy a kisebb helyi szolgáltató cégek is jogot szerezhessenek a kedvezményre. Az adókedvezmény lényege, hogy a beruházási helyszínek függvényében a fejlesztésre költött összeg 35-50 százaléka visszatartható a következő évek társasági adójából.

Az adókedvezmény előnye a közvetlen állami támogatásokkal szemben, hogy a költségvetésnek nem egyszerre, a beruházási szakaszban kell kifizetnie, hanem az csak a beruházás megvalósítását követően, a cég nyereségének függvényében, általában több év alatt vehető igénybe; a kedvezmény nem, vagy nem teljeskörűen érvényesíthető, ha a vállalkozásnak nincs kellő nagyságrendű eredménye, azaz nyereséges működésre ösztönöz. A széles sávú internetberuházás megtérülési ideje viszonylag hosszú, így az adókedvezmény jelentős szerepet játszik abban, hogy az érintett társaságok az adókedvezmény elnyerésének érdekében előrehozzák, illetve jelentősen növeljék az ilyen típusú beruházásaikat.

2006-ra a lakosság 90 százaléka elérheti az ADSL-t. A közhálóprogrammal és a nemzeti széles sávú stratégiával összhangban a következő két évben újabb 450 településen lesz ADSL-szolgáltatás, és 2006 végére az előfizetők száma meghaladja a 400 ezret.

A kormány a közoktatás, a szakoktatás és a felsőoktatás minden intézményében, valamint a kórházakban és szakrendelőkben kiépíti a széles sávú internetkapcsolatot. Ezzel Magyarország az internet, az infokommunikáció használatában felzárkózik a nyugat-európai országokhoz. 2005-2006-ban a költségvetés támogatja a számítógépek és az internet eléréséhez szükséges eszközök vásárlását, valamint az internet használatát. Az elmúlt két és fél évben megduplázódott Magyarországon az internet-előfizetők száma. Az ADSL-lefedettség ma közel 75 százalékos, gyakorlatilag minden tízezernél több lakosú településen elérhető. 2005-2006-ban az állam nemcsak adókedvezménnyel, de fejlesztési pályázatokkal is támogatja a széles sávú infrastruktúra fejlesztését. A nemzeti fejlesztési terv részeként uniós támogatások is elérhetők.

A széles sáv fejlesztése az Európa-program kiemelt fejezete. Az Európai Unió minden tagállamában támogatással, kedvezményekkel ösztönzik a piaci szereplőket a fejlesztésre. A magyar program megfelel az EU irányelveinek, és követi az európai példákat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai