Készült: 2021.12.01.10:10:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 184. felszólalás
Felszólaló Gaál Gyula
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:24

Felszólalások:  <<  184  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Hölgyeim és Uraim! Nagyra értékelem a képviselő úrnak ezt a protektív, védelmező indulatát, amellyel felszólal az üveg- és porcelánipari manufaktúrák, üzemek érdekében. Ugyanakkor, ha felszólalásáról a sajnálatosan megjelenő demagóg elemeket lehántom, akkor azért látszik az is, hogy a képviselő úr pontosan tudja, az alapvető problémák nem a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékességi körébe tartozóak.

Ugyanúgy az üveg- és porcelániparban, mint a parlamentben egyébként szintén tárgyalt textil-, bőr-, ruházati és egyéb iparágakban, nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a világpiaci folyamatokat, hiszen a magyar piac önmagában ezeket a tevékenységeket nyilvánvalóan nem tudja eltartani, tehát versenyeznünk kell a nemzetközi piacokon. Tudomásul kell venni, hogy itt sajnos az elmúlt néhány évben jelentősen szűkült a kereslet a nagy hozzáadott értéket előállító kézi, finom kimunkálású porcelán- és üvegtermékek iránt, és nagymértékben előretörtek a gépi sorozatgyártású termékek értékesítői.

Ugyanakkor ezt a piaci nehézséget leszámítva alapvetően árfolyamoldalról - ahogy a képviselő úr bevezető mondata is utal rá - éri jelentős veszteség ezeket a vállalatokat, mert hiába sikerült néhánynak közülük érdemben növelnie a dollárban elszámolt árbevételét, ha a forint-árbevétele ezzel párhuzamosan nem nő, a költségeit nem tudja ellensúlyozni.

Másik oldalról a foglalkoztatási gondokat kívánja a kormányzat hatékonyan kezelni. Ennek érdekében az üveg- és porcelánipari területen az idei évben közel 185 millió forintot adott a Foglalkoztatáspolitikai Alapból azért, hogy a munkahelyeket megőrizhessék, és egy olyan reorganizáció valósulhasson meg, amely ezeknek a cégeknek a további működését biztosítani tudja.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

Felszólalások:  <<  184  >>    Ülésnap adatai