Készült: 2020.04.08.14:54:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap, 102. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:12

Felszólalások:  <<  102  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Csak attól meneküljön meg a magyar egészségügy, hogy egyszer az MSZP tegyen valamit az egészségügy terén! Emlékezhetünk a legutóbbi intézkedéscsomagjukra, ön állami vezető és képviselő volt abban az időszakban. Elvettek egyhavi bért minden egészségügyi dolgozótól, minden ápolótól, minden orvostól. Felszámoltak 16 ezer ágyat a magyar egészségügyben, és elbocsátottak 6 ezer dolgozót. Mindegyik fájó, tisztelt képviselő úr. Ezt hagyták önök, na meg a vizitdíj ötletét itt, Magyarországon az egészségüggyel kapcsolatban.

Az elvándorlással kapcsolatban az egyik legfontosabb kötelezettségünk szerintem, hogy minél inkább emeljük az orvosok bérét. Az elvándorlás egyébként egész Közép-Európára jellemző tendencia, tisztelt képviselő úr, ezt ön is tudja; tehát egy közép-európai jelenség, a Baltikumtól a Balkánig minden országban jellemző. De fontos, hogy emeljük a béreket, és javítsuk a munkakörülményeket.

Ha azt nézzük, hogy egy fiatal, pályakezdő dolgozó 4-6 éves jogviszonnyal mennyit keresett ápolóként 2010-ben, akkor azt látjuk, hogy 148 ezer forintot, jövőre pedig 293 ezer forintot fog keresni a 148 ezerrel szemben. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező szakdolgozó esetében ez még magasabb, legalább 30 ezer forinttal. Ha azt nézzük, hogy egy szakorvos 7-9 éves jogviszonnyal mennyit keresett 2010-ben, 251 ezer forintot, és mennyit fog keresni 2018-ban, 251 ezer forint helyett 778 ezer forintot fog keresni.

Ha pedig azt nézzük, hogy egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos mennyit keresett 2010-ben, 364 ezer forintot, jövőre pedig 813 ezer forintot fog keresni. És folytathatnám a mentőorvosokkal: 314 ezer forint helyett 626 ezer forint; a mentőápolóknál szintén 173 ezer helyett 303 ezer forint. A gyógyszerészek esetében 255 ezer forint helyett 621 ezer forint, védőnő esetében 153 ezer forint helyett 257 ezer forint. Ezek azok az intézkedések, amelyek a költségvetési többletforrásokból valósulhattak meg, idén például abból a 82 milliárd forintból, amit egészségügyi béremelésre tudunk fordítani.

(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)

És ennek vannak pozitív hozadékai akár abban az esetben is, amit ön említett, hogy hányan kérnek külföldi munkavállaláshoz engedélyt.

Az önök kormányzásának utolsó évében, 2010-ben azon magyar állampolgár orvosok száma, akik először kértek külföldi munkavállaláshoz engedélyt, 845 volt ‑ nyolcszáznegyvenöt. Ez mostanra 398-ra, 400 alá csökkent. Kevesebb, mint felére csökkent azoknak a magyar orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kérnek engedélyt.

És szerencsére 2015-16-ban elkezdett csökkenni az ápolók elvándorlásának is a mértéke, 15 százalékot esett, hála istennek, egy év alatt azoknak az ápolóknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek engedélyt. Ebben nyilván hatása van annak, hogy a vidéki kórházaknak, az alapellátásnak, a szakellátásnak és a fekvőbeteg-ellátásnak a fejlesztésére, a munkakörülmények javítására 500 milliárd forintot költött ez a kormány az elmúlt években.

(16.10)

Része van ebben annak, hogy 2012-13-ban volt egy 27 százalékos általános béremelés, amelyet most négy év alatt, tavaly, idén, jövőre és azután és azután egy 65,5 százalékos ápolói és egy 207 ezer forintos, két év alatt lezajló orvosi béremelés követ. Része volt ebben a rezidensösztöndíj-programnak, amelyet ha korábban elindított volna a korábbi kormányzat, nyilvánvalóan több fiatalt tudott volna itt tartani, de így is több ezer fiatal lépett be ebbe a rendszerbe.

Fontos az is, hogy különböző ösztöndíjakkal, pályaorientációs programokkal, az egyiket 6 milliárd, a másikat 4 milliárd forint értékben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) igyekszünk több ezer fiatalnak az egészségügyi szakképzésben való tanulmányait is segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  102  >>    Ülésnap adatai