Készült: 2020.06.05.00:59:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 60. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, hogy némi hamiskodás egyébként az ön hozzászólásában is van. Talán nem véletlen az - képviselő asszony, mondja meg, hogy az önkormányzatok hány százaléka önhibáján kívül hátrányos helyzetű, azaz az önkormányzatok hány százaléka került már abba a helyzetbe, hogy az alapvető feladatellátásait az oktatás, szociálpolitika, egészségügy területén nem tudja teljesíteni. Megmondom, képviselő asszony: körülbelül egyharmad, az önkormányzatok körülbelül egyharmada ebben a helyzetben van. (Ékes József: Több mint egyharmada.) És ez pontosan azért áll elő, mert önök a normatívákat csökkentik, viszont nagyon sok olyan település van, ahol egyébként nincsen saját adóbevétel, nincsen elég helyi erőforrás.

(Úgyhogy, tisztelt Lamperth Mónika képviselő asszony, azért...)

cai/Lezsák/Móring (Révész Máriusz)/pa

(10.20)

Úgyhogy, tisztelt Lamperth Mónika képviselő asszony, önmagáért beszél az a szám, hogy valahol 2002-ben a normatívák az oktatási költségek 75-80 százalékát fedezték, ma ez a szám ezzel lecsökkent 60 százalék környékére.

Még államtitkár úrnak mondanám azt, hogy persze jól hangzik az az érv, hogy 5 százalék járulékcsökkentés volt, ezért bár 60 százalékban finanszírozzák az oktatási kiadásokat, a járulékcsökkentést 100 százalékosan visszaveszik. Ez önmagában ahhoz vezet, hogy az önkormányzatok még nagyobb arányban lesznek kénytelenek finanszírozni egyébként az oktatási költségeket. De államtitkár úrtól azért azt megkérdezném, hogy amikor például 5 százalékos áfaemelés volt, mesélje már el, államtitkár úr, itt, az ország nyilvánossága előtt, hogy akkor hány százalékkal emelték a normatívákat. Ez nem teljesen fair dolog, hogy az adóemeléseket az önkormányzatok gazdálkodják ki, az adócsökkentéseket pedig minden más területen az állam egyébként folyamatosan, százszázalékosan elvonja az önkormányzatoktól. Az önkormányzatok teljesen lehetetlen helyzetbe kerülnek, és nem az ellenzéki képviselők hamiskodnak itt, hanem a kormánypártok ügyeskednek.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai