Készült: 2020.06.05.06:09:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 40. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem gondoltam volna, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor Horn Gáborral egyet fogok érteni egy költségvetési vitában. (Derültség az MSZP padsoraiban.) Most el kell mondanom, hogy ez történt.

Teljesen egyetértünk abban, hogy ez a költségvetés egyébként alkotmányossági aggályokat is felvet. Ugyanis az valóban alkotmányossági kérdés, ha egy szülő beíratja a gyerekét valaminek a tudatában egy iskolába, és azt mondja, hogy itt két tannyelvű oktatásban fog részesülni, mondjuk, angoloktatás lesz az elkövetkező nyolc évben, akkor az teljesen törvénytelen, lehetetlen, alkotmányosan aggályos helyzetet teremt, hogyha egyik évről a másikra a költségvetés azt mondja, hogy bocsánat, ezt nem fogjuk finanszírozni, innentől kezdve a két tannyelvű oktatás gyakorlatilag megszűnik ebben az országban. (Kovács Tibor: Tegnap elmondtuk, hogy nem így van.)

Ugyanez a helyzet a tanári továbbképzés tekintetében is. Pontosan, ahogy a képviselőtársam elmondta, a tanárok egyébként nemcsak hogy önkéntesen jelentkezhetnek továbbképzésre, amit el kell végezniük, hanem ezt a törvény elő is írja nekik. A törvény előír egy kötelezettséget, erre a költségvetés eddig biztosította a forrásokat, majd ez a költségvetés egyébként ezt felszámolja - alkotmányossági kérdés.

Nagyon örülnék egyébként, ha szocialista képviselőtársaim, akik ezt a törvényt beterjesztették (Kovács Tibor: A kormány terjesztette be.), legalább ezekben az alkotmányos alaprendelkezéseket érintő pontokban hajlandók lennének egyeztetni. A képviselőtársam azt mondja, hogy a kormány terjesztette be, nem az MSZP. A beterjesztés előtt egyébként az MSZP-frakcióval - ahogy a híradások erről tudósítottak - a kormány egyeztetett, tehát olyan költségvetést terjesztett be a kormány, amit előzetesen egyébként a szocialisták támogattak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az alkotmányos problémákat felvető költségvetés-módosításokat a parlament közösen orvosolja.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai