Készült: 2020.05.26.12:47:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 256. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Ön az előbb azt állította, hogy nem kerül az oktatás nehezebb helyzetbe, mint idén. Ön, úgy tűnik, egy másik országban él. Az oktatás sokkal nehezebb helyzetbe kerül. A normatívák csökkentek, amit ön azzal magyaráz, hogy a járulékok is csökkennek. De államtitkár úr, a normatívák eddig is az oktatási költségeknek mintegy 60 százalékát fedezték! Ez a 60 százalék a következő évben nem fog kijönni, ennél alacsonyabb lesz a támogatási arány, és az önkormányzatok egyéb bevétele drámai módon fog csökkenni. Csökkenni fog az iparűzésiadó-, egyéb adóbevétel, tehát miközben egyébként önök a normatívát is csökkentik, aközben az önkormányzatnak a másik részről kellene hozzátenni ehhez a pénzhez, de ez a pénz nem lesz meg. Az önkormányzati rendszer, az az igazság, hogy az oktatást olyan színvonalon nem fogja tudni fenntartani, ahogy egyébként az idei évben történt, és ezt Molnár szocialista parlamenti képviselő, polgármester úr is teljesen világosan és egyértelműen elmondta.

Göndör Istvánnál már nem is tudom pontosan, hogy melyik országban él. A gazdasági növekedés, kedves Göndör úr, már a válság előtt, még itt sem volt a válság, már drámaian lecsökkent (Keller László közbeszól), tehát ha összevetjük Szlovákiával, Lengyelországgal, Csehországgal - Keller úr is majd elmondhatja -, akkor már a tavalyi meg a tavalyelőtti meg az azelőtti esztendőben is katasztrofális helyzetben voltunk, 3-4 százalékkal volt alacsonyabb a gazdasági növekedés, mint a környező országokban. Ez volt az önök nagy eredménye.

Hivatkozik a 2002-es 50 százalékos béremelésre. Nagyszerű, Göndör úr! De az elmúlt három évben mi történt? Volt béremelés a közszférában? Nem volt. Nemhogy béremelés nem volt, Göndör úr, hanem az történt, hogy a pedagógusok, az egyéb közalkalmazottak, köztisztviselők jelentős bércsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni. Csak azzal, hogy elvették önök a 13. havi fizetésüket, olyan 8 százaléknyi fizetéscsökkenés volt. Ha még hozzávesszük, hogy volt infláció, és négy éve nem volt béremelés, akkor hol van már az az 50 százalék, Göndör úr, amiről ön beszél? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Elképesztő most a helyzet! Nézzen már szét az országban, menjen be egy iskolába, egy szociális intézménybe, beszélgessen a polgármesteri hivatalok dolgozóival, és meséljen nekik az 50 százalékos béremelésről!

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai