Készült: 2021.05.12.19:04:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 66-68. felszólalás
Felszólaló Dr. Gidai Erzsébet (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hallgatva a vitát és a hozzászólásokat az egyes frakciók részéről, az olajügy sokkal szélesebb körű szabad rabláshoz kapcsolódik, amely még Németh Miklós kormányzatához vezethető vissza, a nyolcvanas évek végéhez, amikor a spontán privatizációval gyakorlatilag a tolvajlást, a lopást törvényesítették.

Ennek később nem vetett véget az MDF-kormányzat, ami nagyon súlyos hibaként róható fel, hiszen lehetősége lett volna erre. Így az olajügyek kapcsán kirobbant rendkívül sok bűnözés és gazdasági visszaélés gyakorlatilag szerves folytatása a nyolcvanas évek végén megindult szabad rablásnak, törvényesített szabad rablásnak - lásd a társasági törvény formájában meghozott lehetőségeket.

Nem került sor a mostani hozzászólásokban sem, legalábbis nagyon elvétve, a megoldási módra utaló válaszra. Mégpedig: ha a megoldást nézzük, akkor bizony a jelenlegi kormányzat működése alatt is elmaradt annak az ígéretnek a teljesítése, hogy a privatizáció teljes felülvizsgálata kapcsán nyúljunk vissza az olajügyek gyökeréhez is és nézzük ezt meg. Hiszen az olajügyek végig érintik - a kormányzati és a politikai elittől kezdve egészen lefelé, a helyi szintig - a vezetőséget és a környezetét. Gyökeres, átfogó felülvizsgálata történjen meg a privatizációnak; történjen meg annak a felülvizsgálata, hogy miből keletkezett a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején az a hirtelen, óriási vagyon egyesek kezében, miből nőttek ki azok a kacsalábon forgó paloták, óriási ingatlanok, amelyeket a gyerekeiknek, a rokonoknak, saját maguknak építettek - nyilvánvalóan nem bérből és a keresetekből gyűjtögettek erre.

Ezeket a forrásokat teljes vagyoni felülvizsgálattal, a privatizáció teljes felülvizsgálatával meg lehetett volna találni, és igen szigorú törvényi intézkedést hozni, amelynek az eredménye az lett volna, hogy a törvényhozás következtében már nem egy felelős személy a börtönbüntetését töltené, teljes, hetedízigleni vagyonelkobzással. A korábbi kormányzatoknak ezt már meg kellett volna tenniük, és a jelenlegi...

 

ELNÖK: Képviselő asszony, lejárt az ötperces időkeret.

 

DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): ...kormányzat is hibás, ha nem teszi meg ezeket a lépéseket. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai