Készült: 2021.05.10.05:47:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 260. felszólalás
Felszólaló Szalay Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  260  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Elképesztő számok repdesnek itt a levegőben! Pallag képviselőtársunktól valamikor hallhattunk tízezer milliárd forintos károkozásról, most már lejjebb ment egy nagyságrenddel ezer milliárdra, de ez a valóságtól szintén hihetetlen messze áll.

Tisztelt Képviselőtársaim! Gondoljunk bele! 1992-ben - statisztikai adat van előttem - a teljes magyar gázolaj- és fűtőolaj-forgalmazás 2,5 millió tonna volt, '93-ban 2,1 millió volt, majd a következő évben 2,2 millió tonna. Tehát durván évente Magyarországon az összes gázolaj- és fűtőolaj-forgalmazás 2 millió tonna volt. Ha a 2 millió tonna után a 100 forint/kilogramm adóbefizetést elcsalták és az összes 2 millió tonnát az olajszőkítők, az olajpancsolók forgalmazták, akkor érte az országot évente 200 milliárd forint kár; azaz - tegyük fel, amit Lentner képviselő úr mondott - ötéves olajpancsolási periódus alatt 1000 milliárd forintos kár. De ehhez mi kellett? Ehhez az kellett, hogy ebben az országban egyetlen gramm olaj ne kerüljön eladásra, csak illegális, adócsaló módon! Ez elképesztő badarság! Ez egy olyan ostobaság, aminek az elhangzása hiteltelenné tesz minden más állítást!

Ha feltételezzük, hogy az olajcsalók kezén, mondjuk, az olajforgalmazás 10 százaléka ment keresztül - ez már óriási szám -, akkor ez azt jelenti, hogy körülbelül 100 milliárd forint körül lehet az okozott kár. Nem 10 ezer meg nem 1000 milliárd, hanem 100 milliárd! A 100 milliárd szintén hatalmas szám, tehát tudjuk, hogy miről beszélünk, és tudjuk, hogy milyen szám mit jelent. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  260  Következő    Ülésnap adatai