Készült: 2021.05.07.11:46:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 250. felszólalás
Felszólaló Dr. Lentner Csaba (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Képviselőtársaim! Vastagh Pál képviselő úr két észrevételére szeretnék reagálni. Az egyik tartalmi pontja Vastagh képviselő úr felszólalásának az, hogy az olajszőkítések ügyét a piaci liberalizáció vonatkozásában úgy próbálja meg aposztrofálni, hogy a liberalizáció megteremtése, létrejötte szükségszerű állapot volt. Ezzel én azt érzem ki az ő előadásából, hogy az 1990 előtti tervgazdasági rendszert akarja szembeállítani a piaci liberalizációval. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Dehogy! Nem kell hülyeségeket beszélni!) Itt, képviselő úr, arról van szó, hogy való igaz, senki nem állítja azt, hogy a tervgazdasági mechanizmus korszerű dolog volt. Célszerű volt annak a módosítása, azonban az a változtatási ütem, ahogy 1988-ban, '89-ben, '90-ben, majd az MDF-kormány idején megindult, az mindenképpen káros volt az országnak.

A gazdasági társaságokról szóló törvény nem a szükséges szigorral szabályozta a cégalapítás és a működtetés feltételeit. A személyek azonosságát, a céget alapító személyek azonosságát sem tudták sok esetben a cégbíróságok megállapítani, mert az ehhez szükséges apparátussal nem rendelkeztek. Most ezek az olajforgalmazó cégek - hiszen olajvállalkozásra is jöttek létre gazdasági társaságok - elkezdik forgalmazni az olajat. Tisztázatlan azonban az ügyvezető személye, a tulajdonosok személye. Ebből keletkezett az a több száz milliárdos ki nem fizetett vámtétel, amely az elmúlt évtizedben létrejött.

Most én azt mondom, hogy 1994 nyarán, amikor a kormányváltás volt, a VPOP pont ezeket a felgyorsuló visszaéléseket vette észre, és ezért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) változtatott a folyamaton. Mi ezt mondjuk, ezt állítjuk.

A másik észrevételemre majd a következő kétpercesben szeretnék kitérni. Köszönöm. (Taps a MIÉP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai