Készült: 2021.05.12.03:29:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 235. felszólalás
Felszólaló Dr. Homoki János (FKGP)
Beosztás honvédelmi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr kérdése, annak hangneme csupán azt teszi bizonyossá előttem, hogy még csak nem is tájékozódott a haderő-átalakítás jelenlegi helyzetéről. Amennyiben ön is úgy gondolja, hogy egy haderő átalakítását egy nyár leple alatt meg lehet valósítani, akkor nincs tisztában e feladat nagyságrendjével, jelentőségével. Úgy gondolom, igaztalanok a képviselő úr kérdésében az illegalitással kapcsolatban megfogalmazott gondolatok is. Remélem, az őszi ülésszak idején módot talál a képviselő úr a haderőreformmal összefüggésben elkészült anyagok, okmányok tanulmányozására.

Emlékeztetem önt, hogy a Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztésének irányairól szóló országgyűlési előterjesztés honvédelmi bizottság előtti vitája során a honvédelmi tárca részletes tájékoztatást adott a haderő-átalakítás minden kérdéséről. A hatpárti tárgyalások során - amelyen az ön pártja is részt vett - megvitattuk az átalakítással kapcsolatos fontos kérdéseket. Ezen túlmenően is tájékoztattuk a honvédelmi bizottságot az elkészült tervezetek megküldésével, többek között a megszüntetésről, az átalakításról, diszlokálásról, a tervezett katonai alakulatok köréről.

Eleget téve a honvédelmi törvény és a 61/2000. számú országgyűlési határozat előírásainak, a honvédelmi miniszter augusztus 18-án a honvédelmi bizottság részére megküldte a haderő-átalakítás három évre szóló részletes végrehajtási tervét, valamint az ennek első időszakára vonatkozó szervezési, intézkedési tervezetét. A haderő-átalakítás előkészítése az országgyűlési határozattal összhangban, az ön kérdésében megfogalmazottakkal ellentétben a közvélemény és az Országgyűlés tudtával, az Országgyűlés által meghatározott keretek között történik és történt.

A konkrét kérdésekkel kapcsolatban elmondhatom, hogy a haderő-átalakítás egyik legfontosabb célja - miként ezt ön is tudja - a finanszírozható haderő létrehozása, kialakítása, melynek következtében 56 békekatonai szervezetet kényszerülünk megszüntetni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ezért szerepel a terveinkben a honvéd folyami flottilla, a 47-es pápai harcászati repülőezred, valamint a kalocsai kiképzőközpont megszüntetése is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Lejárt az időm. (Balczó Zoltán: Miért? Az volt a kérdés, hogy miért. - Dr. Fenyvessy Zoltán: És az is, hogy mi lesz az 500 millióval.)

 
Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai