Készült: 2021.05.08.09:03:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 175. felszólalás
Felszólaló Dr. Kóródi Mária (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  175  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Az elmúlt hónapokban több levélváltás is történt közöttünk az úgynevezett olajügyekben.

Az olajügyekben tett első nyilatkozatom és az első levélváltásunk óta hosszú idő telt el, az események számos megdöbbentő fordulattal szolgáltak. Mindezek alapján sajnos egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének kezdeti aggodalmai nem voltak alaptalanok, az ügy megnyugtató és teljes körű feltárására tett javaslatunk figyelmen kívül hagyása vezetett el többek között a jelenlegi helyzetig.

Az olajügyek kirobbanásakor, az úgynevezett olajbizottság felállítását követően Nógrádi Zsolt - azóta a sajtóban is megjelent - vallomását meghallgatva, kezdettől fogva az volt a véleményünk, hogy a tények korrekt feltárása, az igazság kiderítése érdekében állítsanak fel a Legfőbb Ügyészség szervezetén belül egy különleges felhatalmazású nyomozó csoportot, amelynek feladata kizárólag a közvéleményben óriási visszhangot kiváltó magas rangú állami tisztviselőket, jelentős közéleti szereplőket is érintő, úgynevezett olajügyek haladéktalan és teljes kivizsgálása.

A parlamenti vizsgálóbizottság és a sajtó nyilvánossága előtt tett tanúvallomások, nyilatkozatok állításai kezdettől fogva jóval túllépték a politikai felelősség vizsgálatára létrehozott bizottság lehetőségeit. A megszólalások sok esetben magas rangú állami tisztviselők, jelentős közéleti szereplők büntetőjogi felelősségét érintették.

Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy abban az esetben, ha a Legfőbb Ügyészség időben nem állítja fel ezt a nyomozó csoportot, ha időben nem veszi kézbe a büntetőjogi felelősséget feszegető állítások kivizsgálását, az olajügyek eszkalációja odáig vezethet, hogy az ügy szálai teljes egészében követhetetlenné válnak, ezáltal végeredményben nem derül ki semmi, a valódi bűnösök végképp mentesülnek a politikai és büntetőjogi felelősség alól.

Ennek az lehet a következménye, hogy az ügyben tett tanúvallomások sok esetben képtelennek tűnő állításai a politikai élet és a közélet számos szereplőjének lejáratásához, ezáltal egyes demokratikus intézmények - rendőrség, ügyészség, parlament, kormány - tekintélyének megtépázásához, a kompromittálódott személyek által a beléjük vetett bizalom megrendüléséhez vezethet.

Mindezek alapján kérdezem tisztelettel a legfőbb ügyész urat: mi az oka annak, hogy a Legfőbb Ügyészség nem vagy csak késve állította fel a Szabad Demokraták Szövetsége által kezdeményezett nyomozó csoportot, illetve a jövőben hogyan kíván ez a nyomozó csoport működni? Mit tett eddig a Legfőbb Ügyészség az ügyben érintett személyek büntetőjogi felelősségének tisztázása érdekében? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A Legfőbb Ügyészség miért nem érezte kötelességének a mai napig a közvélemény tájékoztatását?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  175  Következő    Ülésnap adatai