Készült: 2021.05.11.21:39:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 129. felszólalás
Felszólaló Zsikla Győző (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  129  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Jól ismerem a szőlőtermelőket, mivel magam is az vagyok. Úgy gondolom, ennek is köszönhető, hogy láttam előre, hogy a Pénzügyminisztérium által beterjesztett borjövedéki szabályok betartása nehéz lesz.

Minden törvény annyit ér, amennyi a gyakorlatban megvalósul belőle. A szőlőtermelők jelentős része nem regisztráltatta magát, sokan szétíratták területeiket rokonaik között, hogy a regisztrációs küszöb alá kerülhessenek. Az eredmény: hiányos, használhatatlan adatbázis a terület-nyilvántartás vonatkozásában.

Az amúgy is alacsony jövedelmű szőlőtermelők egy része elhagyja szőlőjét, vagy próbálja eladni a túlbonyolított adminisztráció miatt. A jelenlegi szabályozás tehát nemcsak a borhamisítást szorítja vissza, hanem magát a szőlőtermesztést és a borturizmust is.

Mindezek elkerülése érdekében még a törvény hatálybalépése előtt, márciusban módosító javaslatot adtam be a törvényhez. Javaslatom lényegesen ésszerűsíti a termelők adminisztrációját, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a vámhivatal minden liter forgalomba került bor eredetét ellenőrizhesse. Javaslatomból a termelői borkimérést biztosító részt, úgy tudom, a Pénzügyminisztérium már átvette, és beterjeszti a Ház elé. A termelők adminisztrációját ésszerűsítő részre azonban még úgy tudom, nincs fogadókészség.

Államtitkár úr! Egy erős minisztérium, ha becsúszik egy-egy hiba, nem esik kétségbe, hanem kijavítja. Ezt kívánja a sok-sok tízezer szőlőtermelő család érdeke. Ezért kérdezem: elfogadja-e a minisztérium javaslatomat a borjövedéki szabályok módosítására, vagyis csökkennek-e a szőlő- és bortermelők túlzott adminisztrációs terhei?

Másodszor: kívánja-e a minisztérium az ezzel kapcsolatos végrehajtási utasításokat is módosítani?

Kérem válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  129  Következő    Ülésnap adatai