Készült: 2021.05.16.04:07:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 107. felszólalás
Felszólaló Várhegyi Attila (Fidesz)
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:44


Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar millennium rendezvénysorozatának eddigi legnagyobb eseménye volt mindaz, ami Budapesten, vidéken, sőt a határokon túl történt az augusztus 20-ai hétvégén. Szerény becslések szerint is legalább négymillió polgártársunk ünnepelt és emlékezett méltósággal. Azt hiszem, mindenki kitett magáért.

Sajnálatos és bosszantó események azonban most is történtek. Ilyen felháborító és megdöbbentő eset volt mindaz, ami a Margitszigeten történt augusztus 19-én este. A kormánynak az a szándéka, hogy értékeinket megőrizzük, bemutassuk és mindenki számára elérhetővé tegyük, s ebben megannyi művész volt partnere a kormányzatnak, de leginkább a közönségnek.

Kérdésére válaszolva elmondhatom, hogy megkezdtük annak vizsgálatát, hogyan lehetne megóvni kulturális eseményeket botrányoktól, azokat direkten zavarni szándékozó szerveződésektől, illetve hogy a gyülekezési jog gyakorlásáról szóló jogszabályoknak megfelelt-e az adott rendezvény. Ennek eredményéről a képviselő urat természetesen írásban tájékoztatni fogom. Hadd tegyem azonban hozzá, hogy a nézők és a művészek nevében is remélem, hogy mind a területhasználat engedélyezője, a Fővárosi Önkormányzat, mind pedig a kérelmező, a Magyar Szocialista Párt budapesti tanácsa mihamarabb elnézést kér az érintettektől, mint ahogy ez az ünnepeit tiszteletben tartó, kulturált országokban elvárható. Mert hiszem, hogy akik az ismert módon viselkedtek és viseltetnek a nemzet, egy nép ünnepei, hagyományai, kultúrája és polgártársai iránt, azok sem Budapesten, sem Magyarországon, sem Európában vagy a világ bármely más részén sem hazára, sem megbecsülésre nem lelhetnek.

Köszönöm a megtisztelő kérdését. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai