Készült: 2020.06.03.19:13:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2005.05.31.), 192. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:11


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A gazdasági bizottság május 25-ei ülésén tárgyalta első helyen kijelölt bizottságként a Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetéről, feladat- és hatásköréről, valamint eljárásáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. A vita során egyértelműsödött, hogy a törvény várhatóan elősegíti majd a magyar akkreditálási rendszer bel- és külföldi szakmai alapokra épülő elismertségének javítását, valamint a Nemzeti Akkreditáló Testület tagságát az európai Akkreditálási Szövetség kölcsönös elismerési rendszerében.

A vita hangot adott azon megállapításnak is, hogy az akkreditálás a gazdasági élet szinte minden egyes területét érinti a mezőgazdaságtól az iparig, s hogy az eljárás során az akkreditáló szervezet hivatalosan elismeri és igazolja, hogy az akkreditálás alanya, legyen az szervezet vagy természetes személy, alkalmas meghatározott, azaz jogszabályban vagy szabványban előírt követelmények szerinti vizsgálati, ellenőrzési, illetve tanúsítási feladatnak az elvégzésére.

A törvényjavaslat a mai európai és nemzetközi követelmények, illetve elvárások figyelembevételével szabályozza a nemzeti akkreditálás alapelveit, a Nemzeti Akkreditáló Testület feladatait, tagsági viszonyait, a testület szervezetét és szerveit, eljárási és összeférhetetlenségi szabályait, valamint gazdálkodását. Meg kell jegyezni, és a vita során ez is egyértelműsödött, hogy bár az akkreditálás jogi szabályozására az Európai Unióban pillanatnyilag nincs egységes gyakorlat, a nemzeti akkreditáló testületeknek azonban 2006. január 1-jétől, ahogy államtitkár úr is expozéjában ezt már említette, meg kell felelniük majd az európai 17011. szabvány követelményeinek. A vita meggyőzött bennünket arról is, hogy a törvényjavaslat megteremti ennek a jogi feltételeit, megteremti ennek a szükséges kereteit.

Úgy véljük, hogy elfogadását követően a törvény következetes alkalmazásával biztosítható lesz, hogy növekedjen a felkészült, nemzetközileg is elismert magyar vizsgáló, tanúsító és ellenőrző szervezetek száma, hatékonyabbá váljon a tevékenységük, ezáltal javuljon a magyar vállalkozások versenyképessége.

Mindezekre tekintettel a gazdasági bizottság a törvényjavaslat általános vitára bocsátását egyhangúlag támogatta.

Köszönöm szépen, elnök úr.

 

(17.20)

 
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai