Készült: 2021.03.06.15:06:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

55. ülésnap (2007.03.12.), 26. felszólalás
Felszólaló Kuncze Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Alkotmánybíróság az elmúlt héten állást foglalt a népszavazásra feltett hét kérdéssel kapcsolatban. Ebből a hét kérdésből kettőt nem engedett népszavazásra, hármat átengedett, kettőt pedig pótvizsgára küldött.

Ami a három kérdést illeti, az egyik a földügy, vagyis az, hogy a családi gazdaságnak elővételi joga legyen a mellette lévő földterületre, ami egyébként az ajánlat függvénye persze, és nem egy túl lényeges kérdés ebben az egész vitában, amely a föld körül általában ki szokott bontakozni.

(13.40)

A második népszavazásra engedett kérdés a kórházügy. Ez arról szól, hogy ne lehessen állami vagy önkormányzati tulajdonú kórházat eladni, miközben egyébként senki nem akarja az állami vagy önkormányzati tulajdonú kórházakat... (Moraj a Fidesz és a KDNP soraiból.) Képviselőtársaim, kórház-privatizációról már hallottam, például a körmendi és a siklósi fideszes önkormányzattól (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), ahol is mindig az üzemeltetést privatizálták, kórházépületet itt nem adott el senki, nem is akart eladni senki. Ezért aztán azt gondolom, ez a kérdés is egy lényegtelen kérdés, amit feltesznek szavazásra, képviselőtársaim.

Végül van a patikaügy az átengedett kérdések között, ami arról szól, hogy cipőt a cipőboltból, gyógyszert pedig a patikából lehessen vásárolni. Miközben egyébként nagyon népszerű az a nyitás, ami Európa számos országában megtörtént, hogy bizonyos egyszerű, mindennapi használatú, vény nélkül kapható gyógyszerek legyenek megvásárolhatók patikán kívül is. De őszintén szólva, miután a dolog működik, én ezt sem tartom egy különösebben lényeges kérdésnek.

Van két pótvizsgára küldött kérdés. Az egyik ezek közül a tandíj. Érdekes dolog volt számomra olvasgatni a Fidesz 1988-as programját, ahol hosszan érvelnek a tandíj bevezetése mellett és persze a diákhitel mellett. Aztán nem olvastam tovább, ezért nem találtam, de lehet, hogy benne van a vizitdíjra vonatkozó javaslat is (Derültség a kormánypártok soraiban.), mert ez a két kérdés az, ami majd pótvizsgára fog menni. (Dr. Kontrát Károly: Sőt '78-ban is volt már...)

Ugyanakkor azonban, képviselőtársaim, ne veszítsük szem elől, hogy az eredeti felvetés ugyebár az volt, hogy lesz itt hét hatalmas, lényeges, fontos kérdés, ami az embereket rendkívüli módon érdekli, lesz egy népszavazás, ezt a Fidesz megnyeri, és a következő pillanatban megbukott a kormányzat. Hozzáteszem rögtön, hogy ez így, ebben a formában egyébként sem alkalmas kormánybuktatásra (Bernáth Ildikó: Nem kell addig várni!), másrészt a jelenlegi változat az bár végképp, hogy úgy mondjam, lényegtelenné kezd válni, semmiképpen nem alkalmas semmilyen kormánybuktatásra, ugyanakkor azonban alkalmas lehet ismét a feszültségek további szítására, és megjegyzem, a népszavazás egyébként nagyon fontos intézményének a lejáratására. Ezért aztán persze felmerül valóban a kérdés, hogy szabad-e, érdemes-e így használni a népszavazás intézményét. Ugyanakkor a másik oldalról, ha összegyűlnek az aláírások egy kérdésre, két kérdésre, háromra, négyre, akkor természetes módon meg kell tartani a népszavazást. És ebben az esetben a Szabad Demokraták Szövetsége nagyon határozottan fog érvelni amellett, hogy ott, ahol szükséges, igenis hajtsuk végre a megfelelő változtatásokat, és ne engedjünk azoknak a politikai erőknek, amelyek a változatlanság ködébe burkolva saját magukat, tesznek kísérletet arra, hogy ilyen eszközökkel próbálják megszerezni maguk számára a hőn áhított és már több alkalommal elveszített hatalmat. Mert ne tévedjünk, mint a kérdésekből is kiderül, amelyek túlzottan lényeginek nem mondhatók (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Neked!), ez az egész újra arról szól, amiről, megjegyzem, szólnak az utcai megmozdulások, amiről szól a március 15-ére tervezett nagygyűlés: kísérletet tenni újra és újra a parlamentáris demokrácia eszközrendszereinek vagy azon kívüli eszközöknek a felhasználásával a hatalom megszerzésére. Ennyit, uraim, nem ér a dolog! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Neked!)

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai