Készült: 2020.08.07.15:21:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap, 160. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:04

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban nem először tesz fel kérdést a képviselő úr a pedagógusbérekkel kapcsolatosan. Abban is egyezik a véleményünk, hogy mindaz, ami történt a pedagógusok béremelése tekintetében, annak valóban semmi köze a képviselő úr kérdéseihez. Ezeket a változásokat a kormány a programjának megfelelően az elmúlt három évben végrehajtotta. Mert nézzük, képviselő úr, hogy mik a tények!

 

 

(13.30)

 

 

Képviselő úr, 1999-ben 7,6 százalékos reálbér-növekedés következett be az oktatásban. Képviselő úr, 2000-ben a kormány egyoldalúan vállalt, 2001-ben kifizetett bérkiegészítésével összesen 3,3 százalékos reálbér-növekedés következett be. Képviselő úr, 2001-ben mintegy 7-8 százalékos reálbér-növekedés következik be a pedagógusok esetében. És 2002-ben a 2001 szeptemberében bekövetkezett 20 százalékos bérnövekedéssel - képviselő úr, nyilván csak nyelvbotlás lehetett, hiszen ön is jól tudja, hogy januártól nem változatlan a pedagógusok fizetése, hiszen 8,7 százalékos... (Zaj.) Ezt mondta a képviselő úr, hogy ugyanúgy nem változik a bérük januártól. Változik: 8,75 százalékos béremelésben részesülnek, ezzel 2002-ben 12-14 százalékos reálbér-növekedés következik be.

Képviselő úr, ha ezt mind összeadjuk, akkor kiderül, hogy ez alatt a ciklus alatt mintegy kétszeresére emelkedik a pedagógusok bére, amely mintegy 34 százalékos reálbér-növekedést jelent. (Horn Gábor: Micsoda? - Keller László: Na, ebből vegyenek ajándékot karácsonyra!) Ha elosztom néggyel, akkor ez 8 százalék körül van. De, képviselő úr, azt a kérdést tegyük föl, hogy honnan indult a pedagógusok bére, hova jutott a pedagógusok bére 1994 és '98 között, amikor 16 százalékos reálbércsökkenés következett be! (Zaj, moraj a Fidesz soraiban.) Ebből a gödörből kezdtük meg a kimászást. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Így van! - Horn Gábor: Ebből a lehetőségből tettétek tönkre a magyar pedagógusokat.)

Képviselő úr, azt sem állítom, hogy minden rendben van. A pedagógusok bére ma Magyarországon alacsony, ezért terveztük meg azt a pedagógus életpályamodellt, karriermodellt, amely bevezet egy önálló pedagógusi bértáblát, és jelentős bérnövekedést tervez a pedagógusok esetében. 2003-2006 között el kell érjük azt, hogy a pedagógusok jövedelme legalább 25 százalékkal haladja meg a nemzetgazdasági átlagot, amely alá mintegy 6-8 százalékkal került, képviselő úr, az önök kormányzása alatt.

Még egy félreértését szeretném eloszlatni. Képviselő úr, az óraszám-emelkedésnek és a béremelkedésnek semmi köze egymáshoz. (Horn Gábor: Azt a betyár mindenit!) Az óraszám-emelkedés beemel a pedagógustevékenységbe olyat, amit eddig is elvégeztek a pedagógusok. (Horn Gábor: Hurrá!) Annyi történik, hogy most elismerjük, és 20 százalékkal többet fizetünk érte. Nem az történik tehát, hogy a tanított órák száma növekedett volna a pedagógusok esetében.

Összegezve, képviselő úr, az ígéret nagyjából teljesült. Ez még mindig kevés, ezért van szükség arra, hogy a következő ciklusban egy ehhez hasonló vagy ennél magasabb béremelés következzen be.

Kérem a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai