Készült: 2020.08.12.04:47:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap, 158. felszólalás
Felszólaló Horn Gábor (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:23

Felszólalások:  <<  158  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Nem először váltunk szót a pedagógusbérek alakulásáról - sajnos úgy tűnik, hiába.

A pedagógusbérek alakulása örökzöld téma, sajnos az elmúlt három és fél évben is az maradt. Ennek alapvetően az az oka, hogy önök a választási ígéretek hevében többek között a pedagógusoknak is olyan ígéreteket tettek, amelyeket nem tartottak be. A Fidesz-Magyar Polgári Párt a választási programjában az inflációt meghaladó - tehát az inflációt meghaladó! -, évi 8-10 százalékos reálkereset-növekedést ígért a pedagógusoknak. Ezt a három év során, illetve az idén sem tartotta be, tehát egyetlenegy olyan év nem volt, amikor ezt az ígéretét betartotta volna. Jelenleg az a helyzet, hogy egy pályakezdő pedagógus alig 56 ezer forintot visz haza, és január 1-jétől ez ugyanennyi marad, miközben az ugyanebben az iskolában dolgozó takarítónő szintén 50 ezer forintot fog keresni. A kormány a tények ellenére óriási pedagógusbér-növekedésekről beszél, miközben az idei szeptemberi 20 százalékos bérnövekedés éves szinten, az inflációval együtt és a 10 százalékos munkaidő-növekedéssel együtt, alig jelent 1-2 százalékos reálkereset-növekedést a szakma számára.

A kormány magatartása azért is érthetetlen számunkra, mert meg lett volna a gazdasági lehetősége, a forrása annak, hogy Magyarországon ebben a négy évben tisztességes helyzetbe kerüljenek a magyar pedagógusok; lett volna miből a pedagógusjövedelmeket rendezni. Önök ezt nem tették meg, megalázó helyzetben tartva ezt az egész szakmát.

Ezek alapján három kérdésem lenne a miniszter úrhoz:

1. Hány százalékos volt a pedagógusreáljövedelem-növekedés 1999-ben és 2000-ben? Felhívom a miniszter úr figyelmét: a reáljövedelem-növekedésről szól a kérdés.

2. Hány százalékos reáljövedelem-növekedésre számíthatnak az idén a pedagógusok, tehát az év végére mi lesz a helyzet?

3. Miért nem tartották be az ígéreteiket, amelyeket tettek a pedagógusoknak?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  158  >>    Ülésnap adatai