Készült: 2020.11.25.20:21:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 417. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  417  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ahhoz szeretnék hozzászólni, amit Kovács Tibor az imént elmondott, mégpedig hogy kisemmiznék az önkormányzatokat '93. augusztus 3-át követően.

A törvényjavaslat arról szól, hogy azokat az igényeket hozza be javaslatként és próbálja meg rendezni, amelyek az Alkotmánybíróság döntése következtében rendezendőek. Ez az 1990. szeptember 3. és az 1993. augusztus 3. közötti időszakra vonatkozik.

Amiről Kovács Tibor beszél, az teljesen más helyzet. Akkor az önkormányzatokkal szemben jogilag már nem állt fenn az a szerződéskötési kényszer, hogy kötelesek legyenek átadni az önkormányzati beruházást és a vagyont a gázszolgáltatóknak. Ilyen jogi kényszer nem állt fenn, ellentétben a korábbi időszakkal.

Ebből adódik az is, hogy adott esetben nem ennek a törvényjavaslatnak a keretei között kell ezeket az igényeket rendezni, hanem ha erre van politikai döntés - adott esetben a patkó bármely oldalán ülők körében -, akkor egy újabb törvényjavaslatban azokat az igényeket is rendezzük, amelyek kapcsán viszont már nem volt törvényi kötelezettség, de mégis azt gondoljuk, hogy a Magyar Országgyűlés gyakoroljon méltányossági jogot, és biztosítsa ezt azoknak az önkormányzatoknak is, amelyek ezen időszak előtt nem juthattak ilyen vagyonhoz.

Ezért azt gondolom, a mai kormányzó pártok a törvényjavaslat kapcsán abszolút nem véglegesen kisemmizni szeretnék az önkormányzatokat, hanem azt a tízéves késést és azt a törvénysértő helyzetet kívánják megszüntetni, ami eddig fennállt a gázközművagyonok tekintetében. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  417  Következő    Ülésnap adatai