Készült: 2020.09.21.10:58:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2004.10.26.), 18. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselői immár két esztendeje próbálják a választókkal elhitetni, hogy ők még a kuplerájban is szüzek tudnak maradni. Hogy miért?

A Szabad Demokraták Szövetsége immár három esztendeje úgymond az adócsökkentés pártján áll, és eközben 2003 óta évről évre azt tapasztaljuk, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége által támogatott kormány minden évben nemcsak hogy adókat emel, de szinte évről évre új adókat vezet be. Elhisszük-e azt, hogy mindezt lehet az SZDSZ támogatása nélkül? Nos, én nem hiszem el, tisztelt képviselőtársaim. De nézzük a tényeket!

A 2003. esztendőben az adócsökkentés jegyében az SZDSZ támogatásával 12 százalékról 25 százalékra emelték például a raktározás és a szállítás áfatartalmát, ennek köszönhetően jó néhány szolgáltatás, de egyébként bolti termék ára is az adóemelés következtében nőtt meg Magyarországon - mindezt az SZDSZ támogatásával. Illetékemelések is bekövetkeztek 2003-ban, jelentősen nőttek a gépkocsi üzemben tartásának költségei, a cégbejegyzés és a cégadat-módosítás költségei.

Ezután következett 2004, ahol megszűnt a nullaszázalékos adókulcs, és 5 százalékra emelkedett, ennek következtében emelkedtek a gyógyszer- és a tankönyvárak - természetesen az SZDSZ támogatásával. 12-ről 15 százalékra növekedett a középső áfakulcs, ennek köszönhetően drágultak az élelmiszerek, a háztartási földgáz, a távfűtés, az orvosi műszerek, a fürdőbelépők, de még például a temetési szolgáltatások is. 12 százalékról 25 százalékra nőtt a villamos energia és a telek áfája. Emelkedett a gépjárműadó, az örökösödési és az ajándékozási illeték mértéke.

De, hogy az államtitkár úr által itt már korábban érintett témakörnél maradjunk, a vállalkozók sem jártak túl jól. Az SZDSZ támogatásával az egészségügyi járulékot 2004-ben 3 százalékról 4 százalékra növelték. A nyugdíjjárulék, a magánpénztári tagdíj adókedvezményét megszüntették, a befektetési adóhitelt megszüntették. Bevezettek új adónemeket, mint például a környezetterhelési díjat, az energiaadót vagy éppenséggel a vállalkozókat sújtó innovációs járulékot. Növelték a rehabilitációs hozzájárulás mértékét, és emelkedett a cégbejegyzési illeték - az SZDSZ támogatásával. Ha tételesen megnézzük, akkor a 2004-es adótörvények parlamenti megszavazásakor az SZDSZ 22 alkalommal nyomott igent adóemelésre - adóemelésre, és nem adócsökkentésre, tisztelt képviselőtársaim.

Nézzük a most soron következő esztendőt, a parlament elé került adótörvényeket, amelyeket természetesen a szabad demokrata miniszterek támogatásával nyújtott be a kormány a parlament elé. Ezekben szerepel ismét néhány jelentős új adótétel, illetve adóemelés. Sorolhatnánk ezeket: ilyen a bankadó, ilyen például az emelkedő regisztrációs adó vagy az illetékemelések, ahol például a cégbejegyzések illetéke 25 százalékkal nő, a tulajdonszerzés utáni illeték emelkedik, a törzskönyvkiadás illetéke 50 százalékkal nő, de sorolhatnám még akár a forgalmi engedély kiadására, a vállalkozói igazolvány kiadására, az üzleti működési engedély kiadására vonatkozó illetékemeléseket, amelyek 50, illetve 100 százalékos mértékűek - valószínűleg az SZDSZ támogatásával.

Az osztalékból származó adó 20-ról 25 százalékra nő, lesz árfolyamnyereség-adó is, ahol persze az SZDSZ játszik. De mi lett volna, ha nem nyújtják be a parlament elé, hanem esetleg itt kell beszavazni a szocialista képviselőknek? Egyszerűbb lett volna, ha a szabad demokrata miniszterek eleve nemmel szavaznak.

De beszélhetnénk az egyéni vállalkozóknál és a betéti társaságokban a 4 százalékos munkaadói járulék megfizetésének a kötelezettségéről vagy a telefonadóról, a jegy- és bérletadóról, ami nem volt mind ez idáig, és akkor a megszűnő adókedvezményekről, a különadózó jövedelmek adójának 20-ról 25 százalékra emeléséről még nem is beszéltem - mindez ismét az SZDSZ támogatásával. Ez közel 30 adóemelést jelent.

Ha felidézzük a Skála régi reklámját, az úgy hangzott, hogy: bemegyek, aztán kijövök; de milyen jól kijövök, ha bemegyek. Ez volt az SZDSZ szlogenje a kormányba való belépésnél; de az SZDSZ jön ki ebből jól, és nem az adócsökkentésre vágyó polgárok.

(9.40)

Ha az SZDSZ nem akar adócsökkentést, akkor (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nem lesz. De ha az SZDSZ képviselői megszavazzák az adótörvényeket, akkor lesz adóemelés, de ebben a színjátékban a Fidesz képviselői (Az elnök ismét csenget.) nem lesznek partnerei önöknek, tisztelt képviselő úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai