Készült: 2020.09.19.18:46:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

167. ülésnap (2004.09.27.), 16-20. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  16 - 20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Megvárom, amíg a kormánypárti frakciók egy kicsit elcsendesednek. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Képviselőtársam! Kérem, hogy ebben…

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! (Az elnök csenget.) Vannak olyan mondatok, olyan örökbecsű mondatok, amelyek talán a mondatot megfogalmazók szándékától függetlenül önálló életet kezdenek élni. Az a mondat, amelyet Medgyessy Péter immáron lemondott miniszterelnök egy augusztusi interjújában mondott, miszerint az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, az egy ilyen mondat volt. (Közbeszólások.)

Hogy ez a mondat véletlen-e vagy sem, arról nem az én véleményemet idézném. A Magyar Hírlap újságíróinak az előző hét második felében jelent meg egy könyve, amelyben ezek az újságírók úgy tudják, hogy a lemondott miniszterelnök - aki soha nem reagált erre a mondatra, legfeljebb egy közlemény erejéig, de személyesen nem -, a lemondott miniszterelnök fontosnak érezte, hogy az adott napilap szerkesztőjét felhívja és megkérdezze, hogy ez a mondat biztosan szerepel-e majd a másnap megjelenő interjújában. Ezek után valószínűleg nem volt véletlen. Hogy mire gondolhatott, azt nem tudhatjuk. Egyvalami egészen biztos, hogy a közvéleménynek van erről fogalma.

A nyár folyamán olyan ügyek kerültek napvilágra a Szabad Demokraták Szövetsége által vezetett tárcáknál, amelyek az én véleményem szerint normális esetben nem maradhatnak politikai következmények nélkül. Majd az új miniszterelnök-jelöltnek, Gyurcsány Ferencnek kell eldöntenie, amennyiben a parlament miniszterelnöknek megválasztja, hogy indít-e vizsgálatot például a Nemzeti Autópálya Rt.-nél és a Gazdasági Minisztériumban az M6-os autópálya koncessziós eljárása esetén, vagy indít-e vizsgálatot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban. Neki kell eldöntenie, hogy miniszter marad-e Csillag István és Kovács Kálmán. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Sikerülni fog!) Ez majd ki fog derülni.

Azonban nagy kérdés, hogy akinek döntenie kell, az vajon hogyan viseli azt a kettős szerepet, amiben az elmúlt években végül is az életét élte. Van egy olyan magyar közmondás, miszerint egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. (Dr. Géczi József Alajos: Bugacon megülik!) A Magyar Köztársaság jövendő miniszterelnöke - ha a parlament megválasztja - életének előző tizenvalahány esztendejét pénzcsinálással töltötte. Sikeres volt e téren, minden kétséget kizáróan.

Gyurcsány Ferenc is jól ismeri azt a mondást vagy azt a közkeletű viccet, hogy mi különbözteti meg a nyugat-európai üzletembert a kelet-európai üzletembertől. Amikor egy nyugat-európai üzletember hazánk fővárosába látogat és parkolni próbál, majd a parkolóautomatába bedob néhány száz forintot, és a parkolóautomata működésképtelenné válik, semmilyen pénzt nem ad vissza, erre az üzletember nem azt kiabálja, hogy “csalásö, hanem azt mondja, hogy “ügyesö. Gyurcsány Ferencre is nagyon sokan mondták az elmúlt esztendőkben, hogy ügyes, az üzleti életben ügyes. Nagy kérdés, hogy ezek a bizonyos ügyek, amelyek az ügyességet talán másféleképpen is megvilágították az elmúlt másfél esztendőben, hogyan állják majd ki a nyilvánosság vagy éppenséggel a hitelesség próbáját. Ez a miniszterelnök-jelölt úron is múlik.

Múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt miniszterelnökként vajon meg kívánja-e védeni és el kívánja-e titkolni Gyurcsány Ferenc milliárdos üzleti ügyeit. Megteszi-e azt, hogy annál a bizonyos balatonőszödi villánál, amit 2,5 millió forintos éves lízingdíjért szerzett meg, majd állítólag 2,5 millió forint körüli összegért visszabérelte tőle az állam, hogy így minél kevesebbe kerüljön a balatonőszödi villa megvásárlása, megteszi-e végre azt, hogy mindkét szerződést a nyilvánosság elé tárja, mind a lízingszerződést, mind pedig cégének visszabérlési szerződését? Mert erről eddig ön csak beszélt, miniszterelnök-jelölt úr, nem tette meg! Megteszi-e nekünk azt a lehetőséget - amennyiben Csillebérchez hasonlóan a magyar állam, gondolom, ebben az esetben nem kíván pert indítani a villa visszaszerzésére, bár a lehetőség ön előtt áll, miniszterelnök-jelölt úr -, akkor megteszi-e azt, hogy a nyilvánosságra hozott szerződések alapján az ellenzék eldönthesse, hogy indít-e pert ennek a villának a visszaszerzésére vagy sem? (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Ugyanúgy csak önön múlik, miniszterelnök-jelölt úr, hogy azt teszi-e (Közbeszólások az MSZP soraiból.), amit elődje, Medgyessy Péter tett, aki megvárta, amíg egy titkos jegyzőkönyv a múltjával kapcsolatban a nyilvánosság elé kerül, és csak utána oldotta fel a titkot, vagy feloldja azt a bizonyos kihallgatási jegyzőkönyvet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), Kulcsár Attilának azt a kihallgatási jegyzőkönyvét, ahol egy Gyurcsányi Ferencről beszélnek.

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes úr!

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Csak önön múlik. Mi egyelőre… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)
Felszólalások:  Előző  16 - 20  Következő    Ülésnap adatai